Zeer grote brand op bedrijventerrein Soesterberg, rookpluim in wijde omtrek te zien

SOESTERBERG - In Soesterberg is vanavond een zeer grote brand uitgebroken op het bedrijventerrein bij de Richelleweg. Er zijn geen gewonden gevallen, maar de materiële schade is enorm. De brandweer had grote moeite het vuur snel onder controle te krijgen.
Bijna alle panden, waaronder meerdere meubelzaken en een kringloopwinkel, zijn volledig in de as gelegd. Onder meer de Leen Bakker en een kringloopwinkel hebben vlam gevat en zijn niet meer te redden.
Vanavond gold een advies voor omwonenden om ramen en deuren dicht te houden. Inmiddels is dat advies komen te vervallen. Een grote zwarte rookpluim was vanuit de wijde omgeving te zien.

'Lange nacht'

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio vertelt maandagavond laat dat het vuur grillig is en dat zo'n 150 hulpverleners in de loop van de avond zijn opgetrommeld. Ook is een gebrek aan open water om het vuur mee te blussen een probleem. "Het wordt een lange nacht", verzucht de woordvoerder.
Het vuur van bovenaf gezien.
Het vuur van bovenaf gezien. © Koen Laureij
De politie zette een deel van de omgeving af, waaronder de Richelleweg (N413) en de Amersfoortsestraat (N237). Achter het afgebrande bedrijventerrein zijn ook drie woonhuizen ontruimd. Zij hebben de nacht bij familie doorgebracht. De bewoners kunnen inmiddels weer terug.
Tegen middernacht werd bekend dat er onder politiebegeleiding crashtenders van Schiphol en Lelystad naar Soesterberg onderweg waren. Dat zijn enorme voertuigen die normaal worden ingezet bij vliegtuigbranden. Vanaf de Veluwe kwamen watertransportwagens.
Ik leef heel erg mee met de ondernemers en het gedoe dat dit allemaal oplevert.
Burgemeester Rob Metz
De brandweer is massaal uitgerukt.
De brandweer is massaal uitgerukt. © Menno Bausch

Veel bekijks

Burgemeester Rob Metz is ook ter plaatse geweest bij de brand. "Ik leef heel erg mee met de ondernemers en de materiele schade en het gedoe dat dit allemaal oplevert", zei hij. "Het is heel tragisch wat er voor hen gebeurt. Die gaan om 17.00 's middags naar huis en dan staat de hele boel opeens in brand."
De brandweer verzocht iedereen die kwam kijken de omgeving te verlaten. De dikke grijze rook die vrijkwam was tot het donker werd van grote afstand te zien. Bij RTV Utrecht kwamen talloze meldingen en foto's binnen van onder meer vanaf de snelwegen A27 en A12, het Eemmeer en zelfs Vianen.
De enorme rookpluim uit Soesterberg is in veel plaatsen in de provincie te zien. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt om de brand te blussen.
Zelfs boven de Lek bij Vianen is de rook goed zichtbaar.
Zelfs boven de Lek bij Vianen is de rook goed zichtbaar. © Bjorn Oostrom
De rookpluim gezien vanaf het Eemmeer bij Spakenburg.
De rookpluim gezien vanaf het Eemmeer bij Spakenburg. © Antos
Anne van Rensen fotografeerde de rook op de Soester Eng.
Anne van Rensen fotografeerde de rook op de Soester Eng. © Anne van Rensen
De rook gezien vanuit Amersfoort.
De rook gezien vanuit Amersfoort. © Wouter Mugge
Ook vanaf de A12 bij Bunnik is de rookpluim goed zichtbaar.
Ook vanaf de A12 bij Bunnik is de rookpluim goed zichtbaar. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.