Verwoestende brand in Soesterberg onder controle: 'Ravage van ingestorte en zwartgeblakerde panden'

SOESTERBERG - De grote brand die gisteravond uitbrak in Soesterberg is eindelijk onder controle. Maar dat betekent niet dat het een rustige dag wordt voor de brandweer, die verwacht nog de hele dag bezig te zijn met nablussen. De schade in het bedrijventerrein is gigantisch: bijna alle panden zijn volledig in de as gelegd.
RTV Utrecht-verslaggever Kees Hoogendijk ziet vanochtend met eigen ogen de puinhopen in Soesterberg. "Het is een grote ravage van ingestorte en zwartgeblakerde panden. Van de Roobol en Leen Bakker is niets meer over. Woonwinkel Kwantum is als enige niet verloren gegaan. Maar medewerkers vrezen dat de winkel als verloren kan worden beschouwd vanwege rook- en waterschade."
Indrukwekkende drone-beelden van de brand.
De vuurzee ontstond gisteravond rond 20.00 uur in een auto die in een garagebedrijf stond, vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio aan Radio M Utrecht. "Het vuur greep heel snel om zich heen. We konden niet naar binnen en dus alleen van buitenaf blussen."
Zo goed als alle panden aan de Richelleweg kunnen als verloren worden beschouwd. Het gaat onder meer om woonwinkels, een kringloopwinkel en een garagebedrijf. De schade loopt volgens de woordvoerder "in de miljoenen". Er is niemand gewond geraakt.
Gisteravond hebben ze nog snel geprobeerd wat spullen weg te halen toen de brand uitbrak, maar dat was onbegonnen werk.
Verslaggever Kees Hoogendijk
Dinsdagochtend vroeg zijn een stuk of dertig à veertig brandweermedewerkers nog altijd bezig het vuur te bestrijden. Vanaf grote machines met grijparmen proberen ze in het midden van het bedrijventerrein kleine brandhaardjes te doven.

Ondernemer enorm aangeslagen

De brand is een ramp voor ondernemers. "Ik sprak een man wiens broer hier een meubelzaak heeft", zegt Hoogendijk. "Hij was vorig jaar begonnen en is dus enorm aangeslagen. Gisteravond hebben ze nog snel geprobeerd wat spullen weg te halen toen de brand uitbrak, maar dat was onbegonnen werk."
Dinsdagochtend staat een handjevol mensen te kijken naar de bluswerkzaamheden. De toeschouwers worden op ruime afstand van de afgebrande panden gehouden.
Brandweermedewerkers kijken de ochtend na de brand naar de puinhopen van de vuurzee.
Brandweermedewerkers kijken de ochtend na de brand naar de puinhopen van de vuurzee. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Achter het afgebrande bedrijventerrein zijn ook drie woonhuizen ontruimd. De bewoners hebben de nacht bij familie doorgebracht. Ze kunnen inmiddels weer terug. De Richelleweg (N413) zal de hele dag afgesloten zijn voor verkeer. De brandweer hoopt de Amersfoortsestraat (N237) zo snel mogelijk weer vrij te geven.

Burgemeester spreekt van ravage

Burgemeester Rob Metz van Soest kwam zowel gisteravond als vanochtend vroeg kijken bij de bluswerkzaamheden. Hij zag vanochtend een 'troosteloze ravage', schrijft hij op Twitter:
Burgemeester Metz: 'Dit is een drama voor de ondernemers.'
De brandweer heeft een heel drukke nacht achter de rug.
De brandweer heeft een heel drukke nacht achter de rug. © Koen Laureij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.