Instellingen

José ziet Soesterbergse vlammenzee pal naast haar huis: 'Door het oog van de naald gekropen'

SOESTERBERG - Halsoverkop je huis uit gestuurd worden omdat op steenworp afstand een gigantische brand uitbreekt. Het overkwam gisteravond enkele bewoners in Soesterberg, onder wie José. "Op tv zag ik later de beelden van boven, dan realiseer je pas hoe groot het was."
Van bovenaf is de ravage goed te zien, rechtsonderin het huis van José
Van bovenaf is de ravage goed te zien, rechtsonderin het huis van José © Koen Laureij
Het is tegen 19.30 uur als in een garagebedrijf een auto in brand vliegt, op het bedrijventerrein langs de Richelleweg in Soesterberg. Doordat de hulpdiensten niet of nauwelijks bij de brandhaard kunnen komen, groeit het vuur uit tot een gigantische brand die tot tientallen kilometers verderop te zien is.
We hebben snel de belangrijke papieren gepakt, de laptops en de harde schijf.
Buurvrouw José moest halsoverkop haar huis uit
Het bedrijventerrein ligt behoorlijk geïsoleerd van de bebouwde kom van Soesterberg. Toch staan er een paar huizen direct naast de brandhaard. José is een van de bewoners. Ze zit nietsvermoedend thuis als ze opeens wordt gesommeerd om snel haar woning te verlaten. "Dan is de vraag: wat moet je meenemen? We hebben snel de belangrijke papieren gepakt, de laptops en de harde schijf", vertelt ze aan RTV Utrecht.
"De camper moest van het terrein, en de auto's." Terwijl de vlammenzee steeds groter wordt, bedenkt José dat ze nog wat emotioneel waardevolle fotoboeken wil meenemen. "Gelukkig mochten we die nog ophalen." Daarna is het wegwezen.

Nieuws daalt in

José brengt de nacht door bij familie. Slapen doet ze vannacht amper. "Maar we zijn blij dat we veilig zijn. Op tv zag ik later de beelden van boven, dan realiseer je pas hoe groot het was. We zijn door het oog van de naald gekropen."
Zo ziet de schade er dinsdagochtend uit vanuit de lucht.
Van het bedrijventerrein is dinsdagochtend vrijwel niets meer over. De brand heeft de hele avond en nacht gewoed en op de Kwantum na zijn alle bedrijfspanden verloren gegaan.
Toch heeft de brandweer voorkomen dat het vuur is overgeslagen op het huis van José. "De brandweer heeft de hele nacht de muur van ons huis zeiknat gespoten om maar te voorkomen dat het ook in brand zou vliegen. Volgens mij hebben we geen schade aan ons huis."
Brandweerlieden dinsdagochtend bij de puinresten die zijn overgebleven.
Brandweerlieden dinsdagochtend bij de puinresten die zijn overgebleven. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Nicht Maureen zag veel rook en vuur

Maureen is de nicht van José, voor haar is het glas halfvol omdat haar tante er heelhuids van af is gekomen. Maureen woont in de buurt en was er als de kippen bij toen de tientallen brandweerwagens door de straat reden. "Het ging allemaal heel snel. Ik zag heel veel rook en heel veel vuur."
Net als José ging ook Maureen even snel het huis binnen om nog wat waardevolle spullen te pakken. "We mochten er nog maar heel even in onder begeleiding van de marechaussee. Maar gelukkig waren m'n oom en tante al weg, net als de hond... De rest is niet belangrijk."
Enkele huizen naast het bedrijventerrein moesten worden ontruimd.
Enkele huizen naast het bedrijventerrein moesten worden ontruimd. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.