Instellingen

GGD geeft tips voor vakantie in coronatijd: 'Vergeet niet een DigiD voor je kind'

© Bas Teunissen
PROVINCIE UTRECHT - Waar kan je heen? Wat moet je meenemen? Moeten de kinderen ook gevaccineerd zijn? De vakantie is begonnen maar door corona en de maatregelen is veel onduidelijk. De GGD Regio Utrecht (GGDrU) geeft tips.
Voor veel landen geldt dat je op z'n minst een recente coronatest moet doen. "Als je bij de GGD getest wil worden is het belangrijk om een DigiD te hebben", zegt Tessa Rijntalder van de GGDrU." In sommige vakantielanden moeten ook kinderen een test kunnen overleggen. "We merken dat niet alle kinderen een DigiD hebben. Zorg dat je je DigiD ook voor de kinderen in huis hebt want dan kan je snel getest worden en snel van die vakantie gaan genieten." Voor alle maatregelen per land kijk je op www.nederlandwereldwijd.nl
Ook belangrijk: de maatregelen en toegangseisen in je vakantieland in de gaten houden. Die verschillen namelijk per land en kunnen ook nog wel eens veranderen. Rijntalder: "Sommige landen gaan akkoord met een antigeen test, een snelle test. Andere landen eisen echt een pcr-test, dat duurt wat langer. Dus het is goed om je daar op voor te bereiden."

Vaccinaties

Hoe zit dat dan met vaccinaties? "In principe is het zo dat de meeste landen akkoord zijn met volledig gevaccineerde mensen", laat Rijntalder weten. "Veertien dagen nadat je je vaccinatie hebt gehad ben je volledig beschermd en kan je weer reizen." Dan heb je bijvoorbeeld het gele boekje nodig, of een ander vaccinatiebewijs. Volgens Rijntalder geldt ook hier dat de voorwaarden snel kunnen veranderen. "Sommige landen zijn, net als wij, hoog risicogebied. Die kunnen nog extra eisen stellen."
En dan ben je eindelijk goed voorbereid op vakantie, dan hoef je je zeker nergens meer zorgen over te maken? Nou nee, zegt Rijntalder. Ook tijdens je vakantie kunnen maatregelen veranderen. Vaak houdt je reisorganisatie dat in de gaten, maar het is ook verstandig om dat zelf te doen. "En natuurlijk moet je ook lekker genieten van je vakantie. Want daar is je vakantie voor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.