Taakstraf voor Utrechter (55) die agent uitschold voor 'lafbek' en 'linkse racist'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Schold Martin van B. "het systeem" uit, toen hij een agent uitmaakte voor "lafbek en linkse racist", of beledigde hij een ambtenaar in functie? Zelf vindt hij het eerste, maar de rechter plaatst daar zo haar vraagtekens bij. Het is bovendien niet voor het eerst dat hij de fout in gaat, bleek vandaag in de Utrechtse rechtbank.
De feitenlijst is niet lang: er worden Van B. twee strafbare feiten aangerekend. Hij moet voorkomen omdat hij in april van dit jaar dronken op een elektrische step rondreed én omdat hij vervolgens bij zijn aanhouding een agent beledigde.
Van B. verschijnt zonder advocaat voor de politierechter in Utrecht vandaag. Hij heeft vanwege de vakantie van zijn advocaat om uitstel gevraagd, maar dit verzoek tot aanhouding is afgewezen. De rechter wil de zaak hoe dan ook inhoudelijk behandelen. "U onthoudt mij van een eerlijk proces", steekt de 55-jarige Utrechter maar direct van wal.

'Racistisch tegen blanken'

De toon voor de rest van de zaak lijkt daarmee gezet. Algauw gaat het over het justitiesysteem, dat in de ogen van de verdachte "racistisch tegen blanken" en "laf" is. In die context moet de rechter zijn opmerkingen tegen de agent ook zien, vindt hij. "Die agent is daar onderdeel van. Aan de overkant durft hij niet te staan met zijn motor, want dan is het etnisch profileren. 90 procent van de Utrechters vindt dat, en jullie weten het ook."
De rechter moet zijn uitspraken van die bewuste 4 april meer in context zien, vindt Van B. De agent in kwestie zou hem tijdens het fouilleren in zijn kruis betast hebben. "Daarop heb ik gezegd: vind je het lekker, ben je soms homofiel ofzo? Als me dit vanavond weer zou overkomen, dan zou ik dat zo weer zeggen."

Me Too

De Utrechter heeft zelf ook aangifte gedaan tegen de agent in kwestie, wegens seksueel ontoelaatbaar gedrag en smaad. Van B. laat meermaals weten een en ander vanavond voor een leugendetectiesysteem te zullen verklaren en daarna "de agent op MeToo te zetten". Wat dat precies inhoudt, wordt tijdens de rechtszaak niet helemaal duidelijk.
Wél wordt al snel duidelijk dat Van B. zijn vertrouwen in de overheid volledig kwijt is. Een eerder conflict met zijn ex en jeugdzorg spelen daarbij een rol. Hij blijkt in 2017 al eens veroordeeld te zijn voor bedreiging en belediging. "Het is goed als meneer eerst zelf in de spiegel kijkt", vindt de officier van justitie om die reden.

'Totaal ongepast'

Volgens de officier van justitie is het gedrag van de agent gerechtvaardigd. De man reed rond op een elektrische step ("wat al niet mag") en bleek vervolgens bij zijn aanhouding teveel te hebben gedronken. Van B. blies 770 microgram per liter, wat neerkomt op een alcoholpromillage tussen de 1,72 en 1,84. "Dat meneer zijn aanhouding niet terecht vond, doet niets af aan die feiten. In zijn verzet heeft hij beledigende woorden geuit, die ook in hun context beledigend waren. Die agent deed gewoon zijn werk en uit niets bleek dat wat hij deed niet kan", vindt de officier.
"Bovendien," stelt de officier "heeft meneer het nieuws niet goed in de gaten gehouden. De criminelen van deze wereld worden berecht en agenten in Amsterdam wagen hun leven in vuurgevechten. Het gedrag en de opmerkingen van de verdachte zijn totaal ongepast."

Fout van het OM

Hoewel de verdachte een voorwaardelijke gevangenisstraf had uitstaan, eist de officier geen gevangenisstraf. "Dat is vanwege een fout van het OM en daarmee komt hij goed weg", aldus de officier van justitie. Zijn eis is veertig uur taakstraf en daar gaat de rechter in mee.
"Ik vind het jammer dat u in uw proeftijd, die toch bedoeld is als stok achter de deur, toch weer de fout in gaat. Een geldboete vind ik daarom niet passend", stelt ze. Zijn in beslag genomen step krijgt Van B. wel terug, die overigens direct laat weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.