Brandweer klaar met blussen grote brand Soesterberg; puinhoop blijft achter

SOESTERBERG - "Er valt kortweg niets meer te branden." Het zijn de nuchtere woorden van woordvoerder Danny Volmer van de Veiligheidsregio Utrecht. Rond vijf uur vanmiddag vertrokken de laatste brandweervoertuigen vanaf het bedrijventerrein waar een enorme brand meerdere woonwinkels en een garagepand volledig in de as heeft gelegd. Wat achterblijft is een zwartgeblakerde puinhoop.
Een vuurzee legde het bedrijventerrein volledig in de as

Tekort aan bluswater

Terugkijkend op de brand vertelt Volmer over het hoge tempo waarmee het vuur gisteravond om zich heen greep. Het begon allemaal met een brand in een auto, maar al gauw sloegen de vlammen over naar een kringloopwinkel, badkamerzaken en andere woonwinkels. "We hebben direct opgeschaald naar een zeer grote brand."
Brandweerkorpsen uit de hele regio werden opgeroepen om de brand te bestrijden. Die stuitten op een uitdaging: een tekort aan bluswater. Volmer: "In Nieuwegein of IJsselstein heb je bijvoorbeeld veel sloten, kanalen en vijvers. Hier is weinig open water. Vandaar dat we meer en meer en meer voertuigen mét water deze kant op hebben gehaald." Een lastige klus, aldus Volmer.
De ravage na de grote brand is groot
De ravage na de grote brand is groot © RTV Utrecht
Van de afgebrande bedrijfspanden is vrijwel niets meer over. Machines begonnen vanochtend al met het slopen van de kromgetrokken geraamtes, zodat de brandweer ook de brokstukken binnenin kon blussen. Alleen aan de onaangetaste borden langs de weg kun je nog herkennen welke winkels er zaten. Getroffen ondernemers bekeken veelal verbluft naar wat was achtergebleven.
We sprongen steeds in de auto, starten wegrijden, en weer snel naar de volgende.
Wim van Dam, autobedrijf Broekhuis
Vlak naast het complex dat is afgebrand is een parkeerplaats van Broekhuis, waar het autobedrijf altijd tientallen auto's heeft klaarstaan om naar klanten te gaan. Wim van Dam, die bij het bedrijf werkt, werd gisteravond dan ook door de brandweer gebeld met het verzoek om zo snel mogelijk de auto's te verplaatsen.

Razendsnel auto's verplaatsen

"Ik heb alle sleutels uit de kluis gehaald en ben hierheen gekomen", vertelt Van Dam. De deuren van de elektrische auto's gaan "gelukkig" vanzelf open, zodra hun sleutel in de buurt komt. "We hoefden dus niet de sleutel bij de auto te zoeken; dat gaf tijdswinst." Daarna werd het alsnog een race tegen de klok.
Wim van Dam verplaatste gisteravond razendsnel tientallen auto's, weg van het vuur
Wim van Dam verplaatste gisteravond razendsnel tientallen auto's, weg van het vuur © RTV Utrecht
Van Dam vertelt: "Het was kritiek. Het was al heel heet en er hing veel rook. De brandweer gaf aan: kijk uit, als die muur (naast de parkeerplaats, red.) instort, maak dan dat je wegkomt. We sprongen steeds in de auto, starten, wegrijden, en weer snel naar de volgende auto en wegrijden. Toen we met de laatste auto bezig waren zei de brandweer: nu stoppen, wegwezen, het is niet safe."
De auto's zijn bedekt met een aslaag. Toch plaatst Van Dam zijn verhaal graag in perspectief. "Ik verwacht wel dat we schade hebben, maar dat staat niet in verhouding met wat andere ondernemers moeten meemaken. Ik heb het te doen met mensen hier op het terrein die hun hele bedrijf hebben zien verbranden."

Rookpluimen nog altijd zichtbaar

Her en der zijn op dit moment nog rookpluimen te zien. Dat kan volgens de brandweer geen kwaad. Danny Volmer: "Er valt kortweg niets meer te branden." De achtergebleven ravage moet nu goed afkoelen en dan gaat de politie nog onderzoek doen. Daarna pas wordt het gebied vrijgegeven en kan het opruimen beginnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.