Nog steeds vallende bomen en takken vanwege stormschade Leersum

Boswachter Rein Zwaan inventariseert de schade op de dag na de storm.
Boswachter Rein Zwaan inventariseert de schade op de dag na de storm. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
LEERSUM - Hoewel de storm in Leersum een maand achter ons ligt, vallen er zelfs vandaag nog bomen om en kunnen er takken naar beneden komen. Staatsbosbeheer waarschuwt natuurliefhebbers nog altijd om de afgezette gebieden van bijvoorbeeld het zwaar getroffen Lombokbos en Leersumse Veld niet te betreden.
Toch worden volgens boswachter Rein Zwaan nog regelmatig afsluitingen genegeerd. Sommige brutale waaghalzen klimmen zelfs over de hekken heen. "Dat snappen we echt niet", vertelt hij verontwaardigd op Radio M Utrecht.

Verrast

Ook Zwaan zelf wordt nog verrast over wat er weken na de destructieve valwind kan gebeuren. Als voorbeeld noemt hij het Amerikaanse eikenlaantje bij zijn eigen kantoor in Leersum. "Op de stormavond zelf hebben we die laan al veilig gemaakt. De dagen daarna zijn we er nog twee keer doorheen geweest met een hoogwerker om bomen van boven te inspecteren."
"Wat je nu ziet is dat bladeren beginnen te verdorren en dat maakt het zichtbaar. Gisteren viel er toch weer een hele zware arm uit." Staatsbosbeheer stond op het punt om die laan weer vrij te geven, maar ziet daar nu toch van af. "We moeten opnieuw met een hoogwerker langs om het veilig te maken."

Veiligheid

Het is een van de vele voorbeelden die hij de afgelopen dagen zag. Zwaan verzoekt mensen met klem om niet achter de hekken en afzetlinten te gaan lopen. "Je kunt het op dit moment gewoon niet maken voor de veiligheid van jezelf, maar ook van die van anderen die je eventueel moeten redden, om die gebieden in te gaan."
De boswachter zegt dat sommige afzettingen nog zeker tot eind dit jaar zullen blijven. "Het Lombokbos is het zwaarst getroffen gebied. Daar is 30 hectare bos platgewaaid", aldus Zwaan "Het ligt op een helling en dat kunnen we niet met een grote machine opruimen zoals we normaal doen. Dat wordt echt nog heel veel handwerk. Dat kan nog maanden duren."
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug houdt op de website van de organisatie bij welke gebieden wel en niet te betreden zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.