Festivalbranche onderzoekt of evenementen toch veilig door kunnen gaan

© Soenda Festival
PROVINCIE UTRECHT - Festivalorganisator ID&T gaat samen met andere organisatoren en Fieldlab onderzoeken hoe evenementen op korte termijn veilig georganiseerd kunnen worden. Dat heeft het bedrijf afgesproken met de overheid.
Onlangs dreigde ID&T nog een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid na de afgelasting van concerten en evenementen tot half augustus. Ook Elevation Events schaarde zich achter die zaak. Dat bedrijf organiseert meerdere festivals in Utrecht, zoals De Leuke, Soenda, Smeerboel en In het Zand.

Testen voor Toegang moet waterdicht

Als festivals binnenkort weer doorgaan, is het van groot belang dat het Testen voor Toegang-systeem waterdicht is. Een QR-code moet het bewijs zijn dat bezoekers zeer recent negatief zijn getest op corona. Ook is het een optie om ook gevaccineerde mensen alsnog te laten testen.
Het kabinet gelastte twee weken geleden alle festivals, concerten en evenementen tot half augustus af na het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze ontwikkeling volgde op het vrijgeven van vrijwel alle coronamaatregelen.

Onzekerheid vanwege Delta-variant

In het gesprek wezen experts binnen het OMT de evenementenbranche op de onzekerheid die de zeer besmettelijke Delta-variant met zich meebrengt. Het OMT gaat nu kijken of een test die 24 uur voor het einde van het evenement moet worden afgenomen een oplossing kan zijn, in plaats van 40 uur voor aanvang van het evenement. Dit is nu de regel die werd gehanteerd door de overheid.
De evenementenbranche kijkt op haar beurt hoe haalbaar deze manier van testen is. Als er vaker getest moet worden, moeten de meerdaagse evenementen daar ook faciliteiten voor inrichten en het is de vraag of dat op korte termijn te realiseren is, laat ID&T weten. De deadline voor de resultaten van het onderzoek naar nieuwe regels voor Testen voor Toegang is 1 augustus.
Het is niet realistisch dat evenementen in de eerste twee weken van augustus nog kunnen doorgaan. Maar ID&T en de evenementenbranche hopen met dit plan van aanpak ervoor te zorgen dat de festivals en concerten na half augustus wel doorgang kunnen vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.