Het water zakt, sluis Vreeswijk wordt weer teruggezet

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VREESWIJK - In heel Nederland worden maatregelen tegen de hoogwatergolf teruggeschroefd. De piek is namelijk voorbij. Zo ook bij ons in de provincie: vanmiddag wordt de sluiskom bij de Oude Sluis in Vreeswijk teruggezet naar normaal.
Waterschap De Stichtse Rijnlanden had de sluiskom 'opgezet', waardoor het water hoger stond om tegendruk te bieden aan het hoge water op de Lek.
Het waterpeil is al behoorlijk gezakt in de Maas, de Waal en de Rijn. Ook bij ons in de Lek en de Nederrijn gaat het de goede kant op. "Daarmee gaan we stapje voor stapje weer terug naar een normale waterstand voor deze tijd", schrijft De Stichtse Rijnlanden.
De meeste waterschappen stoppen vandaag met permanente dijkbewaking. Dijkinspecteurs blijven wel zeer alert op kritieke punten in de dijk, zoals plaatsen waar water en zand onder de dijk doorstromen en plekken met veel beverholen.
Het advies om niet in de rivieren te zwemmen, is nog altijd van kracht. Ook het slib dat achterblijft in volgelopen uiterwaarden kan gevaarlijk zijn, zo waarschuwde de GGD eerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.