Dubbel jubileum voor Zonnehuis Doorn: 'Zou nergens anders willen wonen'

DOORN - De Zonnehuizen bestaan vandaag precies honderd jaar. De verpleeghuizen zijn door juffrouw Jo Visser in het leven geroepen, die in 1921 zelf chronisch ziek was en daarom een verpleeghuis oprichtte. Destijds nog met giften en donaties, tot de staat het later overnam. In totaal zijn er zes Zonnehuizen in Nederland - één daarvan staat in Doorn.
En daar is het dubbel feest vandaag, want hier woont ook Annemiek Lanphen. Ze is 74 jaar oud en is daarmee degene die het langst van iedereen in het Zonnehuis woont - maar liefst veertig jaar geleden kwam ze hier al. "Ik ben als jonge vrouw van de trap gevallen en heb uiteindelijk een hersenbeschadiging opgelopen", vertelt ze. "Na een paar jaar revalideren kwam ik hier terecht. En hier word ik goed verzorgd, ik zou nergens anders willen wonen, anders was ik al lang weg geweest."
Het oude pand van Zonnehuis Doorn
Het oude pand van Zonnehuis Doorn © RTV Utrecht
Haar harde lach gonst over het terrein. De regiomanager overhandigt haar een bos bloemen, binnen is er taart en koffie en bekijken ze oude foto's van Annemiek en van het Zonnehuis. Een wandeling door de gangen maakt duidelijk dat het gebouw in Doorn ook al een tijdje meegaat. Regiomanager Michiel Moes: "Je ziet dat het oud is, aan de vloeren, de kozijnen, de plafonds. Veel is aan vernieuwing toe, dit is nog oud dna. Toch heeft ook het oude gebouw zo zijn charmes, er hebben toch al die 45 jaar heel veel mensen hier met plezier gewoond. We hebben veel mensen met dementie, met Korsakov, we moeten ons ook verder ontwikkelen wat dat betreft en daar is ons nieuwe pand helemaal op ingericht."
Nieuwbouw van Zonnehuis Doorn
Nieuwbouw van Zonnehuis Doorn © RTV Utrecht
Buiten glanst al een deel van het nieuwe pand, maart volgend jaar wordt het in gebruik genomen. "Er is een heel traject aan vooraf gegaan, maar dit gebouw is duurzamer en de zorg wordt ook intensiever, dus daar is rekening mee gehouden." Ook Annemiek verheugt zich op het nieuwe pand, want ook zij krijgt daar een kamer. Ondertussen wordt er bij het Zonnehuis niet alleen aan de panden verder gewerkt, maar willen ze ook op een andere manier mee gaan met hun tijd. Eén van de genodigden vandaag is Stichting Jord. Annemiek mag hen namens het Jo Visser Fonds een cheque van 100 euro overhandigen. Daar doet de stichting goed werk mee.
Initiatiefnemer van Jord is Erik Brakké. "Bij Jord kunnen jonge mensen aan de slag die iets willen betekenen, ze kunnen er echt hun bijbaan van maken. Ze krijgen van ons een zesdaagse opleiding en dan geven zij de ouderen aandacht in het verzorgingshuis. We zijn hier nu net gestart in het Zonnehuis en je ziet dat de ouderen daar enorm veel plezier aan beleven. Er zijn veel meer eenzame ouderen dan we denken, volgens de GGD zijn dat er alleen al op de Utrechtse Heuvelrug zo'n drieduizend. En daar willen we iets aan doen."
Het Zonnehuis in Doorn
Het Zonnehuis in Doorn © RTV Utrecht
Annemiek beaamt dat je daarvan opleeft. Ze loopt een rondje met Maartje en Floor van Stichting Jord, ze duwen haar rolstoel door het bos naast het Zonnehuis. "Ik ben al vier jaar niet in dit bos geweest, en straks gaan we ook nog een ijsje eten in het dorp." Maartje: "In het verpleeghuis is er geen ruimte voor dit soort activiteiten, er is een strak schema binnen van eten, aankleden, wassen, verzorgen en weer eten. Wij kunnen de mensen echt vragen wat ze graag willen doen en doen dat dan ook met hen."
Terwijl Annemiek lekker buiten wordt rondgereden, gaan binnen de bloemen in de vaas. Straks als Annemiek terug is van de wandeling, zijn de gasten, de fotografen en de managers weer weg en keert de rust terug in Zonnhuis Doorn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.