Instellingen

Hoogwatergevaar Vianense camping voorbij, campinggasten mogen weer terug

VIANEN - De meeste caravans bij camping Clementie in Vianen staan weer op hun plek. Door het hoge water van de afgelopen dagen moesten ze worden verplaatst naar het hoger gelegen parkeerterrein. "Voortent, zijtent, koelkasten, alles moest weg. Het is één grote rommel in de caravan", lacht één van de gasten.
De campinggasten zitten weer droog
Hoogwater kennen ze hier alleen in de winter. Camping Clementie ligt aan de Lek, dus dan loopt 't nog wel eens vaker onder. Maar caravans verplaatsen in zomertijd is al jaren niet voorgekomen. Joke van de Bos uit De Meern kan het weten. Al 59 jaar staat ze op de camping. "Twee keer hebben we onder water gestaan in die jaren. En dat is heel naar want het stinkt allemaal naar vis." Joke zit gerieflijk op een bankje met de voetjes in het zand, blij dat het voorbij is. "Ik vond het wel een beetje angstig hoor, met dat water."
Joke (links) komt al 59 jaar op deze camping
Joke (links) komt al 59 jaar op deze camping © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
26 caravans moesten wijken voor het water. Nu staan er nog maar zes op de parkeerplaats. Gert Brouwer komt even kijken bij zijn exemplaar dat inmiddels weer op de juiste plek staat. Ook hij komt hier al jaren. "Ik wil je best de binnenkant van de caravan laten zien, maar ik heb geen sleutel bij me", lacht hij. "Ik kwam eigenlijk alleen even kijken."
Een deel van het terrein is nog flink nat. Wie daar zou staan, moet dus nog even wachten helaas. Het is niet anders. Het gras is zompig en een gedeelte is nog dusdanig nat dat je er amper kan lopen.
Langs het water loopt een groepje vrijwilligers met harken en scheppen. Ze hebben zojuist de laatste rommel opgeruimd dat door de overstromingen op het strand is aangespoeld. "Het is hoofdzakelijk riet en takken. Gelukkig geen plastic", vertelt vrijwilliger Gerard van Leeuwen. Hij komt al 33 jaar op deze camping.
Joke vindt het sneu voor de mensen die moesten verkassen. "Ze hadden net alles klaar voor de kindervakantie en toen moesten ze alles nat inpakken. Er heeft twee meter water gestaan. Maar gelukkig is het materiele toestand en niet zoals in Duitsland."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.