Kastanje op de Neude 'met spoed' gekapt

© Tobias Bos
UTRECHT - Gemeente Utrecht gaat een van de kastanjes op de Neude 'met spoed' kappen. De boom is dood en is volgens de gemeente een gevaar voor de omgeving. De gemeente volgt daarvoor de procedure van noodkap.
Dat wil zeggen dat de gemeente eerst de oude boomstronk weghaalt. Daarna wordt op de opengevallen plek een nieuwe boom geplant.

Wachten op het plantseizoen

Het zal echter nog even duren voordat er een nieuwe boom op de plek staat. De gemeente wacht namelijk met planten tot het plantseizoen, dat van november tot maart loopt. Het duurt dus nog een paar maanden voordat de nieuwe boom in de aarde zit.
De gemeente beschermt alle 160.000 gemeentelijke bomen en inspecteert deze regelmatig, stelt de gemeente in het persbericht. "Toch kan het voorkomen dat we een boom aantreffen die zodanig is aangetast dat hij elk moment kan omvallen." De boom vormt dan een gevaar voor de omgeving en moet met spoed gekapt worden, zoals de boom op de Neude.

Minste bomen per inwoner

Voorlopig moet Utrecht het dus stellen met een boom minder en dat terwijl Utrecht al een van de gemeentes met de minste bomen per inwoner is. Dat becijferde ingenieursbureau Cobra in september 2020.
Wethouder Lot van Hooijdonk wil daar graag verandering in brengen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Onder de grond is er enorm weinig ruimte, bomen hebben heel veel ruimte nodig onder de grond voor een gezond wortelpakket."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.