RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegeins databedrijf voorspelt: 'Nederland gaat 48 olympische medailles halen'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Morgen is de officiŽle opening van de Olympische Spelen in Tokio en niet alleen de atleten, maar ook data-analisten staan in de startblokken. Bijvoorbeeld die van de sportafdeling van het internationale bedrijf Gracenote, in Nieuwegein.

Simon Gleave is analist bij Gracenote. "Wij houden een database van sportuitslagen bij, dus de Olympische Spelen is natuurlijk wel een groot ding voor ons."

Voor de data-analisten komen er bij de Spelen behoorlijk wat voorbereidingen kijken. "We werken met biografieŽn van iedere sporter die mogelijk naar de Spelen gaat", zegt Gleave. "Dat zijn dus in totaal 15.000 biografieŽn van potentiŽle Olympische atleten. Dat is niet iets wat je even een paar weken voor de Spelen oppakt."

Aan de hoge kant
Gelukkig hebben ze in Nieuwegein ongeveer zeventig mensen die de database up-to-date houden. En wat doet een bedrijf als Gracenote vervolgens met al die informatie?

"Wij doen nu bijvoorbeeld medaillevoorspellingen op basis van de resultaten die de sporters hebben neergezet in de afgelopen vijf jaar", aldus Gleave. "Maar je kunt in die data ook verschillende trends zien, of welke leeftijd het best presteert."

Gracenote verwacht dat Nederland 48 medailles gaat halen, al moet Gleave daar meteen een kanttekening bij plaatsen. "Dat is wat de data zegt", zegt hij lachend. Hij zou er zijn hand niet voor in het vuur steken. "Ik denk zelf dat het een beetje aan de hoge kant is. Maar het record van 25 medailles uit Sydney moeten we zeker breken."

Simon Gleave houdt als data-analist sportuitslagen bij tijdens de Olympische Spelen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -