Zwemmer Jesse Puts (26) vanuit Tokio: 'Het gaat toch wel aardig kriebelen'

Utrecht - "Nu vind ik het nog hartstikke chill. Maar als we straks naar het Olympisch dorp gaan en het komt dichterbij, dan gaat het toch wel aardig kriebelen." Zwemmer Jesse Puts (26) heeft zijn zenuwen nog aardig onder controle, vertelt hij via Zoom vanuit Tokio. De geboren Utrechter kijkt er vooral naar uit om voor het eerst op de Spelen in actie te komen.
"De vorige Spelen in Rio heb ik op 0,03 seconde gemist. Dat was ontzettend balen. Maar goed, nu ben ik er gelukkig bij, vijf jaar later." De zwemmer doet zowel mee aan de 50 meter vrije slag als aan de mannenestafette (4x100 vrij).
Als we hem spreken, logeert hij nog met de rest van de zwemploeg in een hotel buiten Tokio. Ze zijn daar op tijd naartoe gegaan om alvast te acclimatiseren. "Het is natuurlijk zeven uur tijdsverschil. Daar moet je lichaam aan wennen."
De reis naar Tokio was een lange, vertelt Jesse. De zwemploeg deed er zo'n twintig uur over. Dat kwam vooral door de vele strenge controles. "Toen we aankwamen op het vliegveld kregen we een soort speciale behandeling. We moesten allemaal stationnetjes aflopen met covid-testen en testen van afgelopen week laten zien. Toen moesten we nog wachten op de testuitslag, daarna konden we pas naar het hotel."
Heel misschien mogen we nog even onder toezicht een stukje lopen op een vrije middag.
Jesse Puts
Jesse bevindt zich niet op onbekend terrein. Twee jaar geleden was hij ook in deze omgeving voor het WK zwemmen. Hoewel ze in hetzelfde hotel slapen als toen, verschilt de ambiance enorm.
Want het leven in het hotel is overzichtelijk, maar ook een beetje saai, geeft Jesse toe. "Het hotel is hartstikke goed en het zwembad is fijn. Dus ja, de omgeving is goed." Maar die twee plekken zijn dan ook de enige die Jesse en de rest van de zwemploeg te zien krijgen. "Heel misschien mogen we nog even onder toezicht een stukje lopen op een vrije middag. Maar we moeten nog even kijken of dat mag." Jesse heeft er alle begrip voor. "Het blijft Japan, ze zijn natuurlijk hartstikke streng en ze zijn nogal op de regels. Maar dat vind ik ook wel prima hoor."

Hoofddoel

Als je hem naar zijn verwachtingen voor de Spelen vraagt, is hij realistisch. "Het hoofddoel is natuurlijk om de finale te halen. Maar dat willen ze allemaal. De 50 meter vrij is een competitief veld en het gaat om minimale verschillen. Eén klein foutje van mij en ik lig eruit. Maar hetzelfde geldt voor mijn buurman." Jesse houdt het daarom op telkens een ronde verder komen richting de finale. Daarbij hoopt hij ook zijn persoonlijk record te verbreken, denkt de zwemmer. "Dan ben ik al hartstikke blij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.