Zorgsector houdt minuut stilte tegen geweld in ggz-instellingen: 'Wetgeving is wel prettig, ja'

PROVINCIE UTRECHT - De zorgsector houdt vandaag om 12.00 uur een minuut stilte. Aanleiding is een gewelddadig incident vorige week in een ggz-instelling in Den Haag: daar werd een behandelaar aangevallen door een gewapende patiënt. Een beveiliger die ertussen sprong kwam om het leven. Twee anderen raakten gewond.
Het idee om stil te staan bij het incident komt uit de koker van beroepsorganisatie NU'91 uit Nieuwegein. Die wil met de minuut stilte aandacht vragen voor geweld tegen zorgverleners. Ook is het initiatief bedoeld om respect te uiten voor de overleden man in Den Haag, zegt woordvoerder Michel van Erp.
Hoewel niet precies wordt bijgehouden hoeveel ggz-medewerkers te maken krijgen met geweld, werd in 2019 nog geschat dat dat tussen de 30 en 40 procent lag. "De afgelopen coronaperiode heeft geleerd dat op sommige punten de agressie tegen zorgverleners is toegenomen. Je ziet dus ook corona-gerelateerde agressie."
Afgelopen maandag plaatsten 58 Nederlandse ggz-organisaties een paginagrote advertentie in De Telegraaf, de Volkskrant en Trouw. Ook daarin riepen ze op tot een vermindering van het geweld in de ggz-instellingen, en wilden ze tegelijkertijd voorkomen dat er een verkeerd beeld wordt gecreëerd van ggz-patiënten. "Dit moet veilig zijn voor onze medewerkers, patiënten en samenleving", staat in de advertentie.

Oplossingen

Het is dus zorgelijk dat er al jaren, volgens Michel, een 'stabiel hoog niveau' in de hoeveelheid geweldsincidenten zit. Hoe kan dit voorkomen worden? Wat kunnen zorginstellingen doen om hun medewerkers zich veiliger te laten voelen?
"Het zou zowel in de politiek als bij werkgevers hoog op de agenda moeten staan," zegt Michel. "Iedere aangifte van geweld en agressie zou hoog aangeschreven moeten worden bij justitie. Verder willen we ook dat zorgverleners anoniem aangifte kunnen doen."
Ivo en Berto, algemeen coördinatoren bij tbs-kliniek Van der Hoeven in Utrecht, doen nog een stapje verder. "Wetgeving is wel prettig, ja. Een goed juridisch kader. Want daar hangt van af hoe je wel en niet kunt handelen met gewelddadig gedrag in een zorginstelling." Omdat tbs-klinieken onder het strafrecht vallen, hebben zij andere bevoegdheden dan andere ggz-instellingen.
Tbs-klinieken zoals Van der Hoeven "mogen ingrijpen voordat de klap is gevallen, andere zorginstellingen mogen pas ingrijpen nadat de klap is gevallen," zoals Ivo en Berto zelf aangeven. Die andere zorginstellingen zullen ook wel dezelfde preventieve training hebben gehad, maar mogen niet op eenzelfde manier ingrijpen, vertellen ze.
Dat een tbs-kliniek andere bevoegdheden heeft dan de gemiddelde ggz-instelling, spreekt voor zich. Het gaat bij een tbs-kliniek namelijk om een door de rechter opgelegde behandeling voor mensen die een zwaar misdrijf gepleegd hebben. Toch zal er iets veranderd moeten worden om het geweld in de ggz te verminderen, denkt Michel. Dat zou nieuwe wetgeving kunnen zijn, of meer bevoegdheden voor ggz-medewerkers of een beter hulpsysteem voor slachtoffers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.