Baron Van Zuylen (78) overleden

HAARZUILENS - Baron Van Zuylen van Nijevelt is zondag overleden op 78-jarige leeftijd. De bewoner van Kasteel de Haar was ernstig ziek. Hij zal worden bijgezet in het familiegraf in de kapel van het kasteel in Haarzuilens.
De Stichting Kasteel de Haar laat in een reactie het volgende weten. "We verliezen in baron Van Zuylen een zeer betrokken bestuurslid, die alles in het werk stelde om kasteel, park en collectie voor volgende generaties te behouden."
"Het was ook een baron met een bijzondere gehechtheid aan zijn kasteel, wat tot uiting kwam in de jaarlijkse bewoning van het kasteel gedurende de hele maand september. Hij heeft helaas het resultaat van de restauratie niet meer kunnen zien."

STICHTING

Baron Van Zuylen heeft het kasteel en het park in 2000 ondergebracht in de Stichting Kasteel de Haar. Het omliggende Landgoed Haarzuilens droeg hij over aan de Vereniging Natuurmonumenten, die daarbij 20 miljoen euro heeft geïnjecteerd in de Stichting Kasteel de Haar.
Hiermee verwierf de Stichting voldoende eigen middelen om, samen met de verworven Rijkssubsidie, een groot deel van de restauratie te bekostigen.

PERSOONLIJKE COLLECTIE

Ook daarna bleef baron Van Zuylen zeer betrokken bij de restauratie. Zo verkocht hij in 2007 zijn volledige persoonlijke collectie rijtuigen aan het Nationaal Rijtuigmuseum, ten behoeve van de restauratie van het park en de stijltuinen rond het kasteel.
Baron Van Zuylen deed met de oprichting van de stichting afstand van zijn eigendom, maar de familie bleef tot in lengte van dagen het recht houden om in de septembermaand op het voorouderlijk kasteel te verpozen. Tot aan de start van de daadwerkelijke werkzaamheden aan het kasteel zelf heeft hij dan ook jaarlijks zijn intrek genomen in het kasteel.

Baron Van Zuylen (78) overleden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.