Sanering mega-drugslab Overberg gaat 1 miljoen euro kosten

OVERBERG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat ervan uit dat de kosten voor de sanering van het terrein rond het voormalige drugslab in Overberg oplopen tot ongeveer 1 miljoen euro. Eind dit jaar wil de gemeente een start maken met de schoonmaak, dit gaat zeker een jaar duren.
Het drugslab werd anderhalf jaar geleden ontdekt in Overberg
Het drugslab werd anderhalf jaar geleden ontdekt in Overberg © RTV Utrecht
Het mega-drugslab werd anderhalf jaar geleden opgerold, maar op het terrein is het nog altijd een grote bende. Overal ligt troep en de grond is vervuild door het gedumpte drugsafval. Tot grote frustratie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die de troep zal moeten opruimen als de eigenaar van de boerderij en grond het laat afweten.
Sanering mega-drugslab Overberg kost 1 miljoen euro
In maart 2020 viel de politie een groot drugslab binnen aan de Spoorlaan in Overberg. De 51-jarige bewoner van het pand was iets daarvoor aangehouden op de snelweg met valse kentekenplaten. Er werden in het deels ondergrondse lab 1,5 miljoen xtc-pillen gevonden met een straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro. Zo'n groot drugslab hadden ze bij de politie Midden-Nederland nog nooit gezien.
Het afval van de drugsproductie werd rechtstreeks op het terrein geloosd en dat heeft tot grote verontreiniging geleid. Een jaar lang is het gebied omheind geweest met hekken. Volgens burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug is er nu geen direct gevaar meer voor de volksgezondheid. "We hebben 170.000 euro uitgegeven om de vijvers leeg te pompen en om 20 centimeter slip af te graven. Dus dat is toen allemaal gebeurd."
Een van de vijvers op het terrein
Een van de vijvers op het terrein © RTV Utrecht
Desondanks zijn giftige stoffen dieper de bodem in getrokken. Om dat allemaal te saneren is een dure aangelegenheid. De gemeente heeft een offerte laten maken, die is begroot rond 1 miljoen euro. "Dat is geld, dat wanneer de eigenaar het niet doet, dat wij dat moeten doen", zegt Frits Naafs. De burgemeester is gefrustreerd over de situatie. "Iemand die dit toelaat en veroorzaakt die draait zich gewoon om en laat de ander gewoon in de shit zitten."
Op het terrein is het nog altijd een enorme bende
Op het terrein is het nog altijd een enorme bende © RTV Utrecht
De gemeente spoort de eigenaar van het pand aan om de schoonmaak te betalen. Doet de eigenaar dat niet, dan maakt de gemeente deze kosten. Geld dat de gemeente wel wil verhalen op de eigenaar. Daarvoor is een procedure opgestart.
Het terrein en de boerderij die erop staat zijn volgens de politie in beslag genomen. Mocht de eigenaar het laten afweten dan zal dit bezit worden verkocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.