Nieuwe eigenaar voor karakteristieke St. Josephkerk, maar toekomst nog onduidelijk

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht is verkocht. Een eigenaar uit Arnhem heeft het pand aangeschaft. Toch blijft het vooralsnog onbekend welke bestemming het ruim honderd jaar oude gebouw krijgt.
Eigenaar Roland Verheij wil eerst in overleg met de buurt. "Ik word platgebeld met de vraag wat we gaan doen", lacht hij. Het lijkt misschien lastig voor te stellen dat iemand zo'n gebouw koopt zonder een concreet plan, maar dat is toch écht gebeurd, verzekert hij. "Ik heb de ervaring al, want in Arnhem heb ik ook twee kerken gekocht. Daarom weet ik dat het sowieso een goede investering is."

Horeca of woningen

Wat al wel bekend is: de nieuwe eigenaar mag de kerk niet zomaar naar gelieve ombouwen. "De kerk heeft een maatschappelijke bestemming met religieuze invulling", vertelde makelaar Michiel Putz eerder al aan RTV Utrecht. "Een kinderopvang, zorginstelling of dansacademie worden onder meer genoemd. We zijn op zoek naar een partij die met respect omgaat met de geschiedenis van dit gebouw."
Het is dus geen kwestie van wat horeca erin gooien en klaar is Kees. "Ik kan dat wel willen, maar ik kan me goed voorstellen dat de buurt dat teveel overlast vindt geven. En er komt ook geen supermarkt in", zegt Verheij. "Ik denk aan een combi van verschillende invullingen. In de kap is nog nooit iemand geweest, zelfs de koster niet. Volgens mij leent die zich heel goed voor vier appartementen. Maar ik wil eerst echt in overleg met de buurt. Alle ideeën verzamelen, dan kijken of dat economisch haalbaar is en vervolgens met een klankbordgroep die ideeën verder uitwerken. Daarna kan ik een 'masterplan' presenteren aan de afdeling Erfgoed van de gemeente."

Orgel

Andere vraag die speelt: wat moet er met het orgel gebeuren? Het orgel in de St. Josephkerk stamt al uit 1873 en is een historisch Rijksmonument. "Er is al interesse getoond vanuit een kerk in Maastricht", vertelt Verheij. "Wat ik al wel weet is dat wij het niet gaan gebruiken. Als het niet wordt bespeeld, kan het snel kapot gaan. Daarom zijn we nu aan het kijken of we het orgel een herbestemming binnen Utrecht kunnen geven. Het is één van de mooiste orgels van deze stad, dus het zou het mooist zijn als het hier kan blijven natuurlijk."
Het kan nog best even duren voordat er meer duidelijk wordt over de nieuwe bestemming van de St. Josephkerk. In september wil de nieuwe eigenaar de eerste bijeenkomst met omwonenden houden. "Het wordt een moeilijke puzzel, want ik weet ook dat het lastig wordt om iedereen 100 procent tevreden te houden. Maar ik hoop door het op deze manier te doen dat zoveel mogelijk mensen zich in de nieuwe plannen kunnen vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.