Boomstronken in Leersum blijven voorlopig in de grond

© Provincie Utrecht
LEERSUM - Boomstronken die (deels) uit de grond werden gerukt als gevolg van de valwind in Leersum, worden op korte termijn niet verwijderd. Er is namelijk kans op schade aan ondergrondse kabels en leidingen.
Om gevaarlijke situaties te voorkomen heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug besloten de opruimwerkzaamheden voorlopig te staken. Netbeheerder Stedin gaat maandag onderzoek doen naar mogelijke gaslekken. Dat onderzoek is standaard iedere vijf jaar, maar wordt nu vervroegd.
Ruim een maand geleden werd het gebied tussen Leersum en Maarsbergen overvallen door een zogenoemde valwind. Die zorgde voor een ravage: grote bomen vielen op huizen en auto's. De schade wordt geschat op 7,3 miljoen euro.
Mij is verteld dat een boom ondergronds bijna net zo groot is als boven de grond, dan heb je een beeld wat je mee naar boven kan trekken.
Wethouder Gerrit Boonzaaijer
Inmiddels zijn al enkele boomstronken verwijderd. Maar tijdens die werkzaamheden bleek dat verwijderen niet zonder risico's is, legt wethouder Gerrit Boonzaaijer uit. "Mij is verteld dat een boom ondergronds bijna net zo groot is als boven de grond, dus dan heb je een beetje een beeld wat je mee naar boven kan trekken."
Tijdens de valwind is al behoorlijk wat schade ontstaan aan gasleidingen, dataleidingen en elektra. Dat werd meteen hersteld. Sommige kabels die nog wel werken, zijn ondergronds verschoven. "Dus die staan nu onder spanning", zegt Boonzaaijer. "Als je de stronken er verder uit lift, breken die kabels mogelijk. Vandaar dat we het eerst goed in kaart willen brengen voordat we risico's nemen."
De valwind veroorzaakte op vrijdag 18 juni een ravage in Leersum.
De valwind veroorzaakte op vrijdag 18 juni een ravage in Leersum. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Het duurt zeker een paar weken voordat duidelijk is wanneer de stronken weg kunnen. "We hadden al aangegeven dat we sowieso in de zomer nog bezig zijn met de eerste fase van het herstel." Plannen voor het definitieve herstel volgen pas na de zomer. "Daar willen we de tijd voor nemen, want een boom plant je voor meerdere decennia."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.