RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wandelaars alternatieve Vierdaagse Woerden lopen voor gezelligheid én het goede doel

1/3
WOERDEN - Geen bloemen op de Via Gladiola in Nijmegen dit jaar want ook de Nijmeegse Vierdaagse sneuvelde door de coronamaatregelen. Toch wordt er in heel Nederland gewandeld in alternatieve wandelvierdaagsen en dus trok Jan van Os vanochtend op 87-jarige leeftijd gewoon de wandelschoenen aan voor een flink blokje om in Woerden. "Als je geen plannen meer maakt, ga je dood. Je bent nooit te oud om te lopen."

Van Os baalde als een stekker toen hij hoorde dat hij dit jaar niet kon meedoen aan de officiële Avondvierdaagse. Vooral het mislopen van de gezelligheid deed pijn. "We missen het feestje achteraf en dat is wel heel erg jammer. En mijn maten, want ik loop altijd met een peloton oud-mariniers en die kameraadschap en lol onderweg is enorm." Daarom organiseerde hij een alternatieve wandeltocht.

Organisator alternatieve Avondvierdaagse: 'Nooit te oud om te lopen'


De afgelopen dagen liep Van Os in en rondom Woerden elke dag dertig kilometer. "Ik heb weleens vijftig gelopen maar dat is eigenlijk gekkenwerk. En als je dat vier dagen wil doen, moet je echt jonger zijn. Boven de zestig is dat onverantwoord."

In totaal deden achttien mensen mee met de alternatieve Avondvierdaagse. En dat is erg leuk, aldus één deelnemer die uitkijkt naar de laatste etappe vandaag. "Ik verwacht een hoop gezelligheid en een mooie tocht richting Harmelen en Haarzuilens en dan lekker koffie drinken bij Haarzuilens."

Wandelen voor het goede doel
Maar er wordt niet alleen gelopen voor de gezelligheid. Franck van Vliet doet mee om geld op te halen voor spierziekte ALS en wandelde al 7300 euro bij elkaar voor de bestrijding van de ziekte waar hij sinds vier jaar aan leidt. "Het begint met kleine dingen. Je broek niet dicht kunnen doen. Of dingen niet kunnen oprapen."

Franck zamelt met wandelen geld in voor ALS


Dat Van Vliet ondanks zijn ziekte mee kan lopen, mag een wonder heten. "Ik ben een pechvogel, maar ook een klein beetje een geluksvogel. Ik kan nog lopen en fietsen. Zelfs nog dingen vasthouden. Het gaat allemaal lastiger maar het lukt nog wel. Een hoop mensen zijn daar na twee jaar niet meer toe in staat."

Omdat er veel geld nodig is om een behandeling voor ALS te ontdekken, besloot Van Vliet mee te doen toen hij hoorde dat zijn schoonvader Jan van Os de avondvierdaagse organiseerde. "Ik had die inzamelingsactie van ALS al gezien en dacht meteen: 'Dat is een mooi combi. Kom maar op!'"

Mijn droom is dat er morgen iemand opstaat en zegt: 'Dit is het.' En dat kan zo gebeuren maar het ook tien of twintig jaar duren. Dus vandaar."
Franck van Vliet, zamelt met wandeling geld in voor ALS

En zo begon Van Vliet ook vanochtend weer aan een wandeling van dertig kilometer, genietend van de gezelligheid en stiekem hopend op een oplossing. "Mijn droom is dat er morgen iemand opstaat en zegt: 'Dit is het.' En dat kan zo gebeuren maar het ook tien of twintig jaar duren. Dus vandaar."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -