RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Olympische paarden lopen in Tokio over topzand uit Utrecht

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het zal de tv-kijker niet direct opvallen, maar alle paarden op de Olympische Spelen in Tokio lopen op Utrechts zand. In de paardensportwereld behoort het zand van Ben Agterberg namelijk tot de absolute wereldtop.

"Het is een opdracht waar we bijzonder trots op zijn", zegt de Utrechter vanuit Tokio. Na een strenge selectie bleven drie bedrijven in de race om het zand te leveren. Een kwaliteitstest gaf uiteindelijk de doorslag. "Daar kwam ons zand als beste uit."

Agterberg maakt zijn bodemzand namelijk naar eigen recept. Het wordt gemaakt van verschillende soorten zand, textiel en haar. Het mengen gebeurt op zijn bedrijf, waar hij ook een manege heeft waar hij het zand meteen kan uitproberen.

Ben Agterberg op Radio M Utrecht: "We zijn er bijzonder trots op"


Driehonderd containers
Omdat de Spelen aanvankelijk vorig jaar zouden worden gehouden, werd het zand in 2019 al naar Japan verscheept. In totaal ging het om ongeveer driehonderd containers. Een gigantische klus, die de vraag oproept of in het gastland zelf geen geschikt zand voor handen was. "Op dit niveau is het zand in Japan nog niet bewezen", zegt Agterberg.

"De stabiliteit in de bodem moet de hele dag hetzelfde zijn", vervolgt hij. "De eerste en de laatste ruiter moeten dezelfde kwaliteit bodem hebben." Daarbij speelt het juiste vochtgehalte een belangrijke rol. "Dat moeten we in de bodem vasthouden, we moeten voorkomen dat het wegloopt. Als je een mengsel kan leveren dat daar aan voldoet, dan zit je goed."

De bijzondere klus levert Agterberg nog een voordeel op. Publiek is in de stadions niet welkom vanwege de coronaregels. Maar vanwege zijn rol als zandleverancier, zit Agterberg tijdens de wedstrijden straks op de eerste rij. "We zitten er met onze neus bovenop."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -