UIT begint over drie weken, maar wat er dan kan? 'We zijn flexibel'

UTRECHT - De voorbereidingen voor de Utrechtse Introductietijd (UIT) zijn in volle gang. Over precies drie weken worden de eerste studenten welkom geheten in Utrecht. Dat gaat dit jaar zowel online als fysiek. Wat er dan precies kan, is afhankelijke van versoepelingen of juist nieuwe coronamaatregelen. De organisatie volgt die ontwikkelingen dan ook op de voet.
Het scheelt dat het UIT-bestuur heeft gekozen voor een hybride vorm, zegt bestuurslid Merel Smeets. Zo is er voor ieder wat wils en kunnen sommige onderdelen hoe dan ook doorgaan. Natuurlijk volgen ze de geherintroduceerde maatregelen met argusogen. Maar Merel is positief. "Die maatregelen gelden tot en met 14 augustus. En wij beginnen op 16 augustus." Ze hoopt dus dat ze geluk hebben. Toch houdt ze er rekening mee dat er eventueel nog wat moet worden aangepast. "Dat kunnen we eventueel doen. We zijn flexibel."
Elisa deed vorig jaar mee aan een digitale UIT

4000 bezoekers

Die flexibiliteit komt vooral door het hybride programma. Merel legt uit dat ze dit jaar voor drie onderdelen hebben gekozen om iedereen tegemoet te komen: een online deel, een fysiek deel op anderhalve meter én een fysiek deel waarbij geen afstand hoeft te worden gehouden. Vooral dat laatste aspect van de UIT, een festival op de donderdag, is vooralsnog onzeker. Volgens het plan zijn daar vierduizend studenten welkom als zij na een coronatest kunnen laten zien dat ze negatief zijn.
Minder onzeker is het fysieke programma waarbij wél anderhalve meter afstand gehouden moet worden, zegt Merel. Dat driedaagse programma bestaat onder andere uit sport- en verenigingenmarkten, een tour door de stad en een culturele avond. Daarvoor hoeven de deelnemers zich niet te laten testen. Dat vooruitzicht viel bij veel aanstaande studenten in de smaak: binnen korte tijd waren alle tweeduizend tickets uitverkocht.
Wat ongeacht de omstandigheden in ieder geval doorgaat is het online gedeelte. Want voor iedereen die de UIT liever online volgt, is ook van alles georganiseerd. "We hopen ook daar op zo'n tweeduizend deelnemers." Via virtueel platform kunnen zij online informatiemarkten, livestreams en zelfs een online stadsintroductie volgen.
Hoewel het programma beperkter is dan normaal, kan er dit jaar dus al veel meer dan vorig jaar. Toen vond vrijwel alles online plaats. Om dat mogelijk te maken, is de reguliere opzet wat aangepast. Zo is er bewust gekozen voor kleinere UIT-groepjes en gebeurt het merendeel in het Griftpark. "Zo kunnen we de boel goed reguleren", zegt Merel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.