Gesjoemel met vaccinatiebewijzen: 'Naar toilet? Prima, maar wel bewijs inleveren'

© Koen van Weel, ANP
UTRECHT/HOUTEN - De GGD ziet steeds meer mensen die proberen te sjoemelen met vaccinatiebewijzen. Op priklocaties in Houten, Utrecht en Bunschoten-Spakenburg zijn er mensen geweest die in de rij stonden voor een prik en die er toen snel tussenuit piepten. Zo wilden ze een vaccinatiebewijs bemachtigen zonder een prik te krijgen.
Volgens de GGD zijn tientallen fraudeurs betrapt. Een woordvoerder van de GGD: "Het hele proces kan je zien als een soort rijdend treintje. Alle administratieve handelingen worden vooraf verricht, dan is er een check en dan word je doorgeleid naar een host. Die ziet erop toe dat je daadwerkelijk het hokje ingaat en je vaccinatie krijgt."
Het is die gastheer of -vrouw die sjoemelaars betrapt, waarschuwt de GGD. "Op het moment dat iemand voor de vaccinatie zegt: 'Ik ga naar het toilet' dan is dat prima. Maar dan moet je jouw registratiebewijs inleveren en dan wordt die vernietigd."
Niet alleen in de rij wordt er gesjoemeld. Ook op internet wordt er gehandeld in vervalste vaccinatiebewijzen. De GGD zegt in gevallen van vastgestelde fraude aangifte te doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.