Golf flink in schwung: 'Tijdens corona heb ik genoeg geld gespaard om te kunnen starten'

NIEUWEGEIN - De golfsport in de regio zit dankzij corona flink in de lift. Veel sporten waren de afgelopen anderhalve jaar niet mogelijk, maar golfen kon bijna altijd. En dat merken ze ook bij De Nieuwegeinse Golfclub, waar voor het eerst in jaren het aantal leden weer toenam. En fors ook: "Corona heeft de sport doen opleven."
Dat zegt Hans Wognum, algemeen manager van de Nieuwegeinse Golfclub. "Hockeyers, tennissers en voetballers die normaal gesproken nog lang niet waren langsgekomen om de sport te proberen, zijn nu wel gekomen." Volgens hem missen thuiswerkende mensen de gezellige babbel bij het koffiezetapparaat. "Golfen is een goede smoes om daarna een paar biertjes te kunnen drinken", zegt Wognum.
Hans Wognum pakt zijn golfclubs uit de auto.
Hans Wognum pakt zijn golfclubs uit de auto. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Daar komt nog bovenop dat de branche het golfers tegenwoordig makkelijker maakt om in te stappen. "De weg om zelfstandig te kunnen spelen is tegenwoordig korter. Nu leer je in een weekend om te golfen", benadrukt Wognum. Een aantal examens, op het theorie-examen na, zijn tegenwoordig niet meer noodzakelijk om alleen te mogen spelen.
In de provincie Utrecht nam het aantal golfers in 2019 nog met 25 af. Vorig jaar steeg het aantal leden opeens met 1025 en dit jaar (tot mei) al met 1011 golfers. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Golffederatie die ook het aantal jeugdleden de afgelopen jaren zag groeien.

Bij De Nieuwegeinse Golfclub nam het ledenaantal in 2018 en 2019 met zo'n veertig leden per jaar af: zo'n vijf tot tien procent van het totaal. Vorig jaar nam het ledenaantal met 150 toe en dit jaar lijkt dat ook te gebeuren. "Corona heeft de sport doen opleven", zegt Wognum.

Drie nieuwe golfers over hun lidmaatschap

De club in Nieuwegein kent dus veel nieuwe leden. Sia Pezeshki, Jessie Snoep en Romina van Rooijen begonnen alledrie in coronatijd met golfen.
Sia Pezeshki staat met een grijze handschoen, blauwe broek en blauwe trui wat ballen af te slaan. Het veld is bezaaid met ballen. "Wat een verschrikkelijke bal", zegt Pezeshki als hij een bal wegslaat.
Sia Pezeshki: 'Het is ontspannen om buiten wat tijd voor jezelf te hebben.'
Sia Pezeshki: 'Het is ontspannen om buiten wat tijd voor jezelf te hebben.' © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
"Bij de sport komt veel kijken", legt hij uit. "Het gaat om verfijning, techniek en balgevoel." Pezeshki wilde sowieso al beginnen met golfen, maar door corona ging hij eerder bij de golfclub langs voor een 10-daagse cursus. Eenmaal begonnen, is hij meteen verslaafd geraakt aan de sport. "Het is ontspannen om buiten wat tijd voor jezelf te hebben", benadrukt hij.
Jessie Snoep is in oktober begonnen met pitch en putten op een kleine baan. Snoep: "Je kan weinig tijdens corona, dus het leek mij leuk om weer iets nieuws te leren." Sinds Snoep is begonnen, heeft hij zijn vader en drie vrienden overtuigd om de sport een kans te geven. Want samen golfen is leuker dan alleen, benadrukt hij.
Jessie Snoep oefent zijn swing in het park achter zijn huis.
Jessie Snoep oefent zijn swing in het park achter zijn huis. © RTV Utrecht / Jessie Snoep
Hij wil zijn studie bewegingswetenschappen en het werk als personal trainer combineren met golf. "Ontdekken wat het beste is op het gebied van kracht en flexibiliteit om zo de beste golfswing te maken", zegt Snoep. "Heel tof om dit te doen: bewust worden van wat je doet; golf is geen makkelijke sport."
Romina van Rooijen startte tijdens corona begonnen met golfen, terwijl ze eigenlijk nog lang niet van plan was om de sport op te pakken. "Ik heb een druk leven, met jonge kinderen en veel om te doen. Golfen stelde ik uit voor later", zegt Van Rooijen.
Maar toen lagen vrijwel alle sporten stil vanwege corona. Bovendien had ze geld gespaard omdat ze door corona minder geld uitgaf. Die twee factoren zorgden ervoor dat ze nu toch eerder begon met golfen. "Het is een investering om te starten met golfen: het aanschaffen van een golfset, theoriecursus en kleding." Nu ze de eerste horde heeft genomen, kan ze zelfstandig de baan op. "Ik ben erg enthousiast en zeker van plan om vaker te gaan golfen." Corona heeft de golfsport dus geen windeieren gelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.