RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Man met nazi-tattoos wordt geweerd uit Bosbad: 'Bedekken of vertrekken'

LEERSUM - Als de man met nazi-tattoos zich nog een keer laat zien in het Bosbad in Leersum, wordt hij gevraagd om zijn tattoos te bedekken of om te vertrekken. Doet hij dat niet, dan kan de wijkagent worden ingeschakeld voor hulp.

Het bestuur van het Bosbad heeft vanmorgen overleg gehad, onder andere over deze kwestie. Een man met allerlei rechts-extremistische tattoos deed deze week aardig wat stof opwaaien bij bezoekers. Op het bovenlijf van de bezoeker waren SS-doodshoofden te zien, een hakenkruis verwerkt in een tribal en een poppetje dat de Hitlergroet brengt.

Lees ook: Onbegrip en woede over man met nazi-tattoos in Bosbad: 'Aanstootgevend en haat aanjagend'

Meerdere bezoekers deden hun beklag bij medewerkers van het Bosbad, maar men wist nog niet goed wat ze met de kwestie aan moesten. Inmiddels er duidelijkheid. "We hebben een toezichtplan met regels", zegt een woordvoerder van het Bosbad. Al staat daar niets expliciets in over deze situatie. "Dat is ook voor ons nieuw."

'Het is grensoverschrijdend gedrag'
Na overleg is besloten dat het onder grensoverschrijdend gedrag valt. De Utrechtse advocaat Willem Jan Ausma zei eerder tegen RTV Utrecht dat je geen hakenkruis mag tonen. "Volgens mij ben je dan strafbaar. Je mag ook niet van dat soort T-shirts dragen. Het is aanstootgevend en haat aanjagend en verzin het allemaal maar. Als je zoiets op jouw lichaam hebt, dan moet je het bedekken. Kijk, als je het binnen aan hebt, dan heeft niemand er iets over te zeggen. Maar in de openbare ruimte is dat een ander verhaal."

Het zwembadbestuur beslist nu dus in dezelfde lijn. "Als we de man weer zien, vragen we hem de tatoeages te bedekken of om te vertrekken. Als hij dat niet doet, schakelen we hulp van de wijkagent is." De vraag is natuurlijk of het nodig is. "Wie weet was het een incident en komt de man niet meer terug."
REACTIE OPENBAAR MINISTERIE (29/07/2021)

Het tonen of dragen van extreemrechtse tekens kan inderdaad strafbaar zijn. Het gaat dan om artikel 137c (discriminatie), 137d (aanzetten tot haat, discriminatie of geweld) of 137e (discriminerende uitlatingen of voorwerpen openbaren of verspreiden).

Onder 137c vallen in ieder geval: het SS-teken, het hakenkruis of swastika, een Keltisch kruis, de SS-totenkopf (doodshoofdtekens SS). Dat is dus strafbaar en daar kan aangifte van worden gedaan. Dat het tattoos zijn maakt niet uit: het tonen van dergelijke afbeeldingen is strafbaar. Het is de keuze van de man om ze wel of niet te laten zien. Hij kan zich bedekken, hij kan ze ook laten verwijderen. Maar als hij ze laat zien dan kan er telkens aangifte worden gedaan.

Het verwijderen uit het zwembad is aan het zwembad zelf, die zal regels stellen voor wat al dan niet aanstootgevend of toegestaan is.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -