Omgewaaide Leersumse bomen krijgen tweede leven: 'Emotionele verwerking van de storm'

LEERSUM - Na drie weken snoeien, hakken en zagen is het eerste stormbankje een feit. Het hout van het bankje komt van de omgewaaide bomen in de verwoestende storm in Leersum van een maand geleden. De destructieve valwind van 18 juni veroorzaakte in Leersum in één klap een ravage. Huizen en auto's raakten beschadigd en duizenden bomen vielen om.
Kevin en Erwin maken 't Leersums Stormbankje
Het hout van de omgebouwde bomen wordt nu gebruikt om bankjes van te maken. Deze worden geveild en een deel van de opbrengst gaat naar het herstel van de stormschade in Leersum. De schade wordt geschat op 7,3 miljoen euro.
Het idee van de bankjes komt van de Leersumse Kevin van Viegen en Erwin Takken. "We doen dit omdat we 'dorps' zijn, en samen dingen doen voor ons heel belangrijk is", zegt Takken. "Misschien helpt zo'n bankje ook wel bij de emotionele verwerking van de storm. Je hebt dan toch ergens een bankje; een plekje met datum erop. Ik denk dat dat wel kan bijdragen."

Bankjes voor in getroffen gebied

Kevin van Viegen heeft de storm niet alleen intens beleefd omdat hij in het dorp woont, maar ook omdat hij vrijwilliger is bij de brandweer. "Het was heel druk, we zijn die nacht lang bezig geweest. Je weet niet waar je moet beginnen en er lagen zó veel bomen. Ik moest te voet naar de kazerne en te voet weer aan de slag, want op elke weg lag wel een boom", Van Viegen Hij wil het hout van omgewaaide bomen met de bankjes graag terugbrengen in het dorp.
De mannen hebben nu genoeg hout voor ongeveer twintig banken. Het is de bedoeling dat de bankjes verspreid in het dorp komen te staan. "Ze zijn voor op de mooie plekken in het dorp die getroffen zijn door de storm. Dan kan je denken aan de begraafplaats, de Uilentoren, Zuylestein, bij het bejaardentehuis, bij de Keihof, dat soort plekken", legt Van Viegen uit.
De mannen willen ook stormbankjes veilen en verkopen. Van Viegen vertelt waar de opbrengst naartoe gaat. "Het geld dat daarmee wordt opgehaald, wordt in de pot gestopt voor mensen die getroffen zijn door de storm en niet alles vergoed krijgen door de verzekering."

De eerste is klaar

Het is nog niet zo makkelijk om de bankjes te maken. Op de werkplaats zijn ze druk aan het overleggen, boren en zagen om tot een werkbaar ontwerp te komen. Maar na een paar uur is het gelukt. Het eerste Leersumse Stormbankje is klaar, alleen de tekst moet er later nog in gegraveerd worden. Takken is blij dat de eerste af is. "We moeten nog een beetje bedenken hoe we het aanpakken. Maar we kijken wel, het tweede bankje zal vast makkelijker gaan", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.