Pedro (74) vecht vanuit tent voor behoud flats Nijpelsplantsoen: 'Het mooiste plekje van Nieuwegein'

NIEUWEGEIN - Het is inmiddels een waar hoofdpijndossier voor zowel de buurt als woningcorporatie Mitros: de flats aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. Bewoners rekenden vorig jaar op een structurele oplossing voor de verouderde gebouwen, maar kregen te horen dat ze in ieder geval nog tot volgend jaar tegen stutpalen aan moeten kijken voordat Mitros tot renovatie of sloop besluit. Maar als het aan Pedro de Leeuw ligt, blijven de flats staan waar ze staan.
Wie langs het grasveld tussen de twee middelste flatgebouwen aan het Nijpelsplantsoen loopt, kan het eigenlijk niet missen. Sinds een maand schalt de luide stem van de 74-jarige Pedro iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur over het plantsoen, wanneer hij in zijn 'Praathuis' klaar zit om met buurtbewoners te babbelen. "Ik dacht: laat ze maar komen, praten maar!"
Pedro de Leeuw (74) zit sinds een maand iedere dag van 10 tot 17 uur bij zijn tent om met de buurt te praten over de problemen rond de flats aan het Nijpelsplantsoen
Pedro de Leeuw (74) zit sinds een maand iedere dag van 10 tot 17 uur bij zijn tent om met de buurt te praten over de problemen rond de flats aan het Nijpelsplantsoen © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'Pain in the ass'

Onder de witte Praathuis-tent staan een tafeltje, een thermoskan met koffie en een paar stoelen, waar Pedro geregeld even uit opspringt om zijn ongezouten mening over de verhuurder met voorbijgangers te delen. Spandoeken aan weerszijden van de tent verkondigen Pedro's standpunten: "Blijf af van de mooiste plek van Nieuwegein" en "Niet slopen, maar repareren".
Hoewel hij al twintig jaar met veel plezier aan het plantsoen woont, is hij het afgelopen anderhalf jaar naar eigen zeggen uitgegroeid tot een 'pain in the ass' voor verhuurder Mitros. Die stuurde vorig jaar namelijk een brief waarin de bewoners werd medegedeeld dat hun flats ommuurd zouden worden met stutpalen vanwege betonrot in de draagbalken, waarna sommigen vanwege het uitzicht hun flats de 'Nijpelsbajes' zijn gaan noemen. Voor Pedro betekende het de lancering van een website en Facebook-pagina om de problemen aan het licht te brengen. "Ik ben gewoon Mitros aan gaan pakken."
De flats zijn sinds vorig jaar ommuurd door stutpalen vanwege betonrot in de draagbalken
De flats zijn sinds vorig jaar ommuurd door stutpalen vanwege betonrot in de draagbalken © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Tocht

"Alle deuren zijn in principe krom, dus iedereen zit met tocht", vertelt Pedro over de problemen aan de woningen. "Je hebt gewoon een goede ventilatie in je woning", lacht Ursela van Wel van de bewonerscommissie. "En op de galerijen is de deklaag eraf, dus je hebt er grote kiezels op liggen. Je ziet de roest erdoorheen komen."
Vanwege de slechte staat van de flats wilde Mitros in 2009 al overgaan tot sloop, maar omdat het draagvlak bij bewoners te laag was ging dat niet door. In plaats daarvan kregen de flats in 2012 een onderhoudsbeurt, zodat ze in ieder geval tot 2027 mee kunnen gaan. Veel bewoners verwachtten vorig jaar dat Mitros een besluit zou nemen over de toekomst van hun appartementen, maar de corporatie heeft die beslissing naar volgend jaar overgeheveld. "Zowel de technische staat van de consoles (draagbalken, red.), het tijdspad als het financiële plaatje en de impact op de bewoners spelen een belangrijke rol in het uiteindelijke besluit", aldus een woordvoerder.
Pedro ziet niets in renovatie of sloop, maar wil dat alle mankementen goed gerepareerd worden
Pedro ziet niets in renovatie of sloop, maar wil dat alle mankementen goed gerepareerd worden © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Renovatie of sloop met nieuwbouw

Het uiteindelijke besluit ligt in de lijn van een grote renovatie of sloop met nieuwbouw. Twee mogelijkheden waar Pedro niet op te zit te wachten. Hij is namelijk bang dat beide opties een huurverhoging tot gevolg hebben en zou liever zien dat alle mankementen gerepareerd worden zodat de woningen weer worden zoals ze waren.
"Ik heb nu inmiddels zo'n twee- tot driehonderd bewoners gesproken. Daarvan wil 75 procent dat er gerepareerd wordt en 25 procent gesloopt", waarbij hij benadrukt alles op persoonlijke titel te inventariseren. "Hierin suggereert hij ten onrechte dat bewoners mee kunnen beslissen over de opties groot onderhoud en sloop met nieuwbouw", reageert Mitros. "Het belang van bewoners weegt uiteraard zwaar mee in het besluit, maar het is aan de directie van Mitros om hierin een definitieve keuze te maken", vertelt een woordvoerder.
Pedro in gesprek met buurtbewoners
Pedro in gesprek met buurtbewoners © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Nul op het rekest

Inmiddels krijgt de gepassioneerde Pedro bij Mitros zelf nul op het rekest. Volgens hem gaat de hoorn er steevast op als de dienstdoende medewerker zijn naam hoort en ook op mailtjes hoeft hij geen antwoord meer te verwachten. "Ik heb zelfs al mensen meegemaakt die overstuur werden zijn door mij." Op de vraag of hij daar zelf het boetekleed voor aan mag trekken, antwoordt hij ontkennend. "Als ik jou een eikel vindt, mag ik dat toch wel zeggen?", stelt hij. "Ik ben een bouwvakker en dat zijn allemaal pennenlikkers."
De bewonerscommissie is blij met het werk dat Pedro verzet, maar merkt ook hoe het soms z'n doel voorbijschiet. "Hij komt wel achter dingen waar we anders nooit achter komen, dus wij zijn als bewonerscommissie wel heel blij met zijn inzet in alles", vertelt Ursela van Wel. "Maar we hebben nu wel geprobeerd te zeggen: Pedro, jij zoekt het uit en wij gaan het verwoorden."
Over een jaar moet dus duidelijk zijn hoe Mitros verdergaat met de flats, waarna ook een participatieproces met bewoners en belanghebbenden opgestart wordt. Voor Pedro is er echter maar één uitkomst mogelijk. "Ik ben pas tevreden als ze de flats nog dertig jaar laten staan", vertelt hij. "En ik wil best met ze in gesprek om te kijken hoe we dat gaan realiseren." Pedro's Praathuis-tent staat er nog tot half augustus.
Pedro mag nog tot half augustus met zijn tent blijven zitten, daarna verloopt zijn vergunning
Pedro mag nog tot half augustus met zijn tent blijven zitten, daarna verloopt zijn vergunning © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.