RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gezin uit Doorn fietst 3500 kilometer door Europa: 'Met een berg huiswerk in de fietstas'


DOORN - Met de auto of met het vliegtuig op vakantie? De familie Van der Burg uit Doorn pakt het anders aan en fietst maar liefst 3500 kilometer met drie kinderen naar de Zwarte Zee. Met een groot doel: aandacht vragen voor het klimaat.

Tien dagen geleden stapten ze bepakt en bezakt op de fiets: Lennart (36), Sjoukje (35), Tijmen (8), Madelief (7) en Bor (2). Eindbestemming: de Zwarte Zee in Bulgarije. De familie trekt een halfjaar uit voor de tocht.

Vijf voor twaalf
Het gezin heeft inmiddels 230 kilometer in de benen zitten.Ze zijn de grens overgestoken naar Duitsland en fietsen vandaag vijftig kilometer van Xanten naar Duisburg. "De temperatuur is de grootste uitdaging", vertelt vader Lennart. "Maar we gaan vroeg op pad en houden regelmatig pauzes."

 Het gezin Van der Burg. Het gezin Van der Burg. | Foto: Lennart van der Burg

Met hun megafietstocht willen de Van der Burgs het onderwerp klimaatverandeirng op de kaart zetten. "We zagen het al toen we langs de Rijn fietsten: de vreselijke gevolgen van die overstromingen. Het is vijf voor twaalf en er verandert niets als we ons gedrag niet aanpassen. We willen laten zien dat je het ook leuk kan hebben door niet de auto te pakken of gewoon wat simpeler te leven."

Huiswerk
Het gezin overnacht op campings en trekt zo door Europa. Tijmen (8) en Madelief (7) werken ondertussen aan schoolopdrachten. "Ze zijn vertrokken met een dikke berg huiswerk in de fietstas, dat moet ook gebeuren", lacht Lennart. Ook met de jongste, Bor (2), gaat het goed. "Hij vindt het fantastisch! We maakten ons zorgen dat het wel erg lang voor hem zitten zou zijn, maar we stoppen regelmatig bij een speelplaats. Daar kan hij lekker rondrennen en dan gaan we weer verder."

Lennart en Sjoukje stippelen de route zo'n twee dagen van tevoren uit. Met alle coronamaatregelen heeft dat nogal wat voeten in de aarde: "Alleen om de grens over te komen, moesten we al een hele dag uittrekken. Vaccinatiepaspoort, de kinderen laten testen, speciale mondkapjes die je hier moet dragen...", somt Lennart op. "Alle teststraten liggen hier ver uit elkaar, helemaal met de fiets."

Maar corona schrikt het gezin niet af: "We wilden juist dolgraag weg, omdat het zolang niet kon." De reis van familie Van der Burg is te volgen via Polar Steps.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -