Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgeroepen tot Werelderfgoed

© Programma Nieuwe Hollandse Waterlinie
PROVINCIE UTRECHT - De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de felbegeerde status van Unesco Werelderfgoed gekregen. Dat is vandaag op het 44ste congres van Unesco in de Chinese stad Fuzhou besloten. Daarmee komt een lang gekoesterde wens van de provincie Utrecht in vervulling, dat hoopt dat de status er onder meer zorgt dat de waterlinie uitgroeit tot een toeristische trekpleister.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie komt op de lijst te staan onder de naam 'Hollandse Waterlinies', omdat ook de Stelling van Amsterdam hierin wordt meegenomen. De uitverkiezing was nog spannend, omdat vorige maand het ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) nog een negatief advies uitbracht. De Waterlinie werd toen wel als "erfgoedwaardig" bestempeld. Maar het adviesorgaan vroeg zich af of de linie voldoende was beschermd tegen de ruimtelijke druk.

Kolossaal verdedigingswerk

De Waterlinie is een complex aan sluizen, vestingen en forten dat eind negentiende eeuw dienst deed als verdedigingslinie. In tegenstelling tot de 'oude' Waterlinie omsloot de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook de stad Utrecht. De linie werd al na een paar decennia overbodig door de ontwikkeling van de luchtvaart. Door heel de provincie zijn nog sporen van het kolossale verdedigingswerk te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Lunetten in Utrecht, of Fort bij Rijnauwen en Fort Jutphaas.
Aan de uitverkiezing ging een jarenlange voorbereidingscampagne van de overheid vooraf. Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, vindt de inschrijving dan ook een prachtig moment voor Nederland. "Een geweldige prestatie van alle betrokkenen. We mogen trots zijn op deze internationale erkenning. Maar laten we nu niet vergeten, dat er met de erkenning ook een grote verantwoordelijkheid komt: er heel goed voor te zorgen. Door deze inschrijving heeft Nederland zich aan dat doel internationaal gecommitteerd."
Ook bij de provincie Utrecht is de vreugde groot, zegt gedeputeerde Rob van Muilekom: "Ik ben blij en trots dat het Werelderfgoedcomité de Hollandse Waterlinies de erfgoedstatus heeft verleend. Dit is ook een erkenning dat we als vier provincies al jaren investeren en bescherming geven aan dit bijzondere erfgoed. Ik hoop dat er nog veel mensen van gaan genieten."

Limes maakt ook kans

Op korte termijn kan er nog meer Werelderfgoed in de provincie bijkomen. Naar verwachting maakt Unesco morgen bekend of de Neder-Germaanse Limes, de oude grens van het Romeinse Rijk, tot Werelderfgoed worden verklaard.
De Limes loopt via Utrecht van Katwijk naar Arnhem, richting Duitsland. In Nederland gaat het om 19 vindplaatsen die de status van Werelderfgoed kunnen krijgen. Daarvan liggen er zes in de provincie Utrecht. Voor de Limes ligt er wel een positief advies van ICOMOS.