Moslims willen koptische kerken beschermen

UTRECHT - Moslimgroeperingen bieden koptische kerken in Nederland bescherming aan tegen mogelijke aanslagen. Dat hebben woordvoerders van de Nederlandse Moslim Raad, de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland en de Federatie Islamitische Organisaties laten weten.
Drie koptische orthodoxe kerken in Nederland staan op een lijst van moslimextremisten als mogelijk doelwit voor een bomaanslag tijdens het Koptisch kerstfeest dat donderdagavond begint. De kerken staan in het Utrechtse Zuilen (Adriaan van Bergenstraat), Eindhoven en Amsterdam. In totaal zijn er zeven koptische orthodoxe kerken in Nederland.
Bij een aanslag op een koptische kerk in Egypte op Nieuwjaarsdag vielen 21 doden. De koptische kerk is de belangrijkste christelijke kerk van Egypte.

WOLFSEN

De politie is hierover eerder wel gewaarschuwd, maar burgemeester Wolfsen hoorde maandagavond voor het eerst over de terreurdreiging en krijgt informatie per brief. Normaal gesproken hoort een burgemeester meteen geïnformeerd te worden over een eventuele aanslag.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft de politie opgeroepen de kerken extra in de gaten te houden. NCTb-woordvoerder Messchaert: "Wij monitoren het internet en hebben kennis gekomen van de lijst die circuleert op internet. Sinds de aanslagen in Egypte monitoren wij nog scherper het internet."
"We hebben gisteravond via het KLPD de regiokorpsen ingelicht. Natuurlijk lichten we ook de burgemeesters in. Die krijgen een brief. Eerst doen wij het operationele gedeelte, de korpsen. We hebben gezegd dat ze de vinger aan de pols moeten houden, niet meer en niet minder. We doen nooit uitspraken in de media over de omvang van de dreiging en over de aangeraden maatregelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.