Explosie in Utrechtse flat lijkt bewuste actie, bewoners woensdag pas weer naar huis

UTRECHT - De explosie van afgelopen nacht in een flat in Utrecht was waarschijnlijk een bewuste actie. Daar gaat de politie vanuit. Door de kracht van de explosie raakten meerdere woningen beschadigd. Zeven gezinnen zijn daarom ergens anders opgevangen. Zij kunnen volgens woningcorporatie Bo-Ex waarschijnlijk woensdag pas weer terug naar huis. Bewoners reageren geschrokken op de explosie: "We hebben nog nooit zoiets meegemaakt."
Onderzoek bij de flat waar de explosie was.
Onderzoek bij de flat waar de explosie was. © Koen Laureij
Vannacht klonk er rond 02.30 uur een harde knal in de flat aan de Alexander de Grotelaan in de wijk Kanaleneiland. Door de kracht van de explosie sneuvelden meerdere ruiten en ontstond een rookwolk. In het portiek van de flat bleek een ontploffing te zijn geweest.
Ravage goed te zien op video van vlak na explosie
"Dit was iets aparts hoor", vertelt een omwonende die wakker werd van de explosie. "Ja het was een hele harde knal. Ik ben opgestaan, ik heb me aangekleed, ben naar buiten gegaan en gekeken wat ik hier en daar kon doen. Ik heb mensen geholpen die moesten naar het toilet, drinken gegeven, ik heb ze kleding gegeven omdat het fris was. Ja wat moet je anders doen. Het is triest."
Frans Berkenvelder schrok vannacht wakker van de explosie aan de Alexander de Grotelaan in Utrecht
"Ik vind het heel erg", vertelt een andere vrouw die poolshoogte komt nemen. "Ik kom kijken naar het huis van mijn ouders, of het er nog staat, want ik hoorde dat er een heftige explosie is geweest. Mijn ouders zijn gelukkig op vakantie maar het is wel heel erg voor hun buren, dat ze zoiets hebben meegemaakt. Want er wonen hier ook kinderen. Ik stond op, ik heb het gelezen op internet en ik ben gelijk hier naartoe gekomen. Ik heb hier zelf ook gewoond en we hebben nog nooit zoiets meegemaakt. Ik had niet verwacht dat het zo heftig was."

Grote schade

Volgens verhuurder Bo-Ex is de schade aan de flat "aanzienlijk". "Vooral heel veel glasschade en er is schade aan deuren." Er wordt nog geïnventariseerd hoe groot de schade precies is en wat er allemaal aan de flat moet gebeuren.
Zeven gezinnen werden na de explosie uit voorzorg uit hun huis gehaald en zijn in een hotel ondergebracht. Zij kunnen vandaag nog niet naar huis, zegt een woordvoerder van Bo-Ex. "We hopen dat de bewoners komende woensdag terug naar huis kunnen." De getroffen gezinnen zijn vanmorgen op een bijeenkomst bijgepraat over wat er is gebeurd en wat dit voor hen betekent. "Het zal per verdieping ook anders zijn. De plek waar het heeft plaatsgevonden zal langer de tijd nodig hebben dan de etages daarboven."

Explosie lijkt opzet

Een explosievenexpert van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie hebben het portiek onderzocht. Volgens de politie zijn daarbij aanwijzingen gevonden dat de ontploffing bewust veroorzaakt is. Ook hebben getuigen na de harde knal iemand zien wegrennen. Deze persoon zou richting de Columbuslaan/Aziëlaan gerend zijn.
Explosie in flat Utrecht, zeven woningen ontruimd

Overval en auto-inbraak

De politie noemt het opvallend dat in de drukte rondom de explosie ook een diefstal en overval gebeurd zijn. Een journalist die verslag wilde doen van de ontploffing werd overvallen door twee mannen op een scooter. Ze werkten de fotograaf tegen de grond en gingen ervandoor met zijn tas. Ook werd er ingebroken bij een auto in de buurt. Ook van deze voorvallen zoekt de politie getuigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.