Nooit meer werken dankzij robots: droom of nachtmerrie?

UTRECHT - Het lijkt een droom, altijd langs het zwembad liggen met een cocktail terwijl robots het werk doen. Maar is dat ook zo? Of slaat de verveling toe en verlies je de zin van je bestaan? De voorstelling 'Nooit meer werken' van het Nieuw Utrechts Toneel gaat over wat het effect van digitalisering en robotisering op ons leven is, of technologie ons werk verlicht of juist de werkdruk groter maakt.
Theatermaker Greg Nottrot: "De technologie doet de belofte dat we daardoor minder hoeven te doen maar in de praktijk lijkt het alsof we allemaal steeds meer gestrest worden en zien we steeds meer burn outs om ons heen. En daar gaat de voorstelling over, zijn robots en technologie onze redding of het probleem."
RouteC: NUT Nooit meer werken
Door de coronapandemie is technologie nog belangrijker geworden in ons werk. Vergaderingen worden niet meer live gedaan, maar via bijvoorbeeld Zoom of Teams. Greg: "Het lijkt ruimte te bieden omdat het minder tijd kost, maar in de praktijk betekent het dat je geen pauze hebt tussen 2 gesprekken, maar alles achter elkaar door plant, dus had ik nergens meer een rustpunt."
'Hoe gaan we als mens om met de ruimte die robots creëren?'
'Hoe gaan we als mens om met de ruimte die robots creëren?' © Nieuw Utrechts Toneel
De voorstelling wordt in de buitenlucht opgevoerd. De hoofdrolspelers zijn robots, zoals een afgeserveerde Chinese serveerrobot en een robot uit de industrie. Het publiek heeft invloed op het verloop van de voorstelling. Ze krijgen een tablet waarmee ze kunnen kiezen uit 3 opties. De menselijke acteurs zitten tussen het publiek en laten de robots dus het werk doen, net als technologie thuis ons ook werk uit handen neemt. Gregg: "We hebben allemaal wasmachines en afwasmachines, die maken het leven gemakkelijker en aangenamer. Dus de technologie creëert ruimte. Maar, ik zit ook te veel op mijn smartphone en dat is technologie die mijn aandacht vraagt. De vraag is dus, hoe gaan wij als mens daarmee om. We zijn steeds slechter geworden in niets doen."
Nooit meer werken, is dat dus een zegen of een vloek? Greg: "Wat een lastig dilemma, na de voorstellingreeks geef ik het antwoord of ik in staat ben om nooit meer te werken of dat ik als een verslaafde workaholic door blijf gaan."
Nooit meer werken van het NUT: tm 12 september Berlijnplein, Utrecht Leidsche Rijn, later dit jaar de Hoge Woerd, Utrecht Leidsche Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.