Herman van Veen: 'Onder de mensen zijn in een mooie omgeving is het leukste dat er is'

SOEST - Dat Herman van Veen zijn kunstencentrum juist op het historische landgoed de Paltz in Soestduinen heeft zitten is niet toevallig want hij is opgegroeid in Utrecht. Herman: "Je kunt de stad Utrecht zien liggen vanuit het dal. Ik heb 23 jaar in Utrecht gewoond, ik durf niet eens 30 kilometer verderop te denken. Ik moet die Dom zien want dat is mijn thuisgevoel. Het is een anker die stad".
Herman van Veen Arts Center in Soestduinen

Kleindochter

Ondanks corona heeft zijn kunstencentrum het afgelopen jaar goed doorstaan. Maar op persoonlijk vlak heeft Herman van Veen het wel moeilijk gehad. "Ik heb een kleindochter in Duitsland die ik na anderhalf jaar pas weer heb gezien. Rationeel kun je dat wel aan maar ik heb niet kunnen vermoeden hoe me dat heeft aangegrepen. Ik ben daarna helemaal in elkaar geklapt en kon niet meer ophouden met huilen."
Beeldende kunst binnen en buiten de villa op de Palz.
Beeldende kunst binnen en buiten de villa op de Palz. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Op de Paltz kunnen bezoekers wandelen en genieten van de bosrijke omgeving, de beeldende kunst, en is er een kabouterbos. Er is een binnen en buitentheater voor optredens door gerenommeerde artiesten maar het accent ligt vooral op het creëren van een podium voor jonge, getalenteerde kunstenaars.

Graphicus

In de villa, de Gallery van het Herman van Veen Arts Center, hangen doeken van Herman zelf die vaak nog maar net zijn schildersatelier (ook in Soest) hebben verlaten. "Mijn vader was graficus en door hem ben ik wakker gemaakt voor de schilderkunst. Na de dood van mijn ouders heb ik daarvan iets in stand houden. Als ik schilder heb ik het gevoel dat ik met hun in contact blijf."

Buitentheater

"Stiekem is dit dat wat ik het leukste vind; onder de mensen zijn in een mooie omgeving!", aldus Herman lopend langs zijn nieuwe buitentheater. Van een omgewaaide boom zijn er stoelen voor het publiek gemaakt. Herman: "Alles hier is gemaakt in de geest van de kunsten en de natuur."
Herman bij een van zijn schilderijen. "Ik ben begonnen te schilderen na de dood van mijn ouders."
Herman bij een van zijn schilderijen. "Ik ben begonnen te schilderen na de dood van mijn ouders." © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Record

Overigens werd Herman eerder deze week in het zonnetje gezet omdat hij een nieuw record solo-optredens heeft gevestigd. De 76-jarige podiumkunstenaar trad voor de 561ste keer in het Amsterdamse thater Carré op, waarmee het oude record van Toon Hermans sneuvelde.
Paltz Kamermuziekfestival, 7,8 augustus, Herman van veen Arts Center, Soest
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.