Instellingen

Woerdens stel eindigt in politiecel na conflict met 'irritante' collectanten

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
WOERDEN - Een stel uit Woerden wilde op een mooie zomerdag gezellig gaan shoppen in Amsterdam, maar door een uit de hand gelopen confrontatie met twee jongens die in hun straat collecteerden, kwamen zij in de cel terecht. Vandaag moesten de 27-jarige M. en haar 29-jarige vriend F. zich in de Utrechtse rechtbank verantwoorden voor openlijke geweldpleging.
Het stel zou de collectanten vorig jaar hebben geschopt en geslagen, omdat die zich niet lieten wegsturen en beledigende opmerkingen zouden hebben gemaakt. De jongens deden bij de politie aangifte van mishandeling en toen M. en F. kort daarna met de auto op de Dam in Amsterdam reden, werden zij door agenten aan de kant gezet en opgepakt. Vervolgens werden zij twee dagen opgesloten in het cellencomplex in Houten.

Ik maak je dood

Op woendag 29 juli vorig jaar belde een jongen die kaarten voor een goed doel verkocht aan bij het huis van M. op de Stromenlaan in Woerden. Maar toen zij duidelijk aangaf dat zij geen belangstelling had, bleef de collectant volgens haar aandringen. "Bedankt maar ik heb geen interesse", zou zij wel vijf keer hebben gezegd. "Ik heb geen interesse in jou", zou de jongen op beledigende toon hebben geantwoord, waarmee voor haar de maat vol was. Ook haar vriend werd boos toen hij de opmerking hoorde.
Volgens de collectant werd hij door het stel geschopt en geslagen. "Ik maak je kankerdood", riep de vrouw daarbij. Ook een collectant met wie de jongen samen langs de deuren ging, zou zijn mishandeld. Toen de twee wegliepen zagen zij hoe M. in haar auto stapte en haar vriend F. achter hen aan kwam. Ze renden een steegje in, waar zij opnieuw zouden zijn geslagen door F. en later ook door de vrouw. Ook zou het stel geld hebben geëist. De collectanten zeggen doodsangsten te hebben uitgestaan. De jongen die bij M. aanbelde vroeg om 2.200 euro smartengeld.

Huis en hond in de fik steken

M. en F. hielden in de rechtbank vol dat er geen sprake was geweest van mishandeling. De vrouw had de collectant enkel bij zijn kleding gegrepen en hem de tuin uitgeduwd. Haar vriend hielp daarbij en zou een van hen een schop onder zijn kont hebben gegeven. Volgens hen laaide de boosheid weer op toen ze in de auto wilden stappen om naar Amsterdam te rijden. "Wij gaan zo jullie huis in de fik steken en jullie hond in de fik steken", zouden de jongens toen hebben geroepen.
Een van de jongens filmde het incident bij het huis van M. met zijn telefoon. Er is te zien hoe de vrouw met haar armen en benen zwaait en de jongens bedreigt, maar rake klappen of trappen vallen er niet. Ook zijn er meerdere getuigen die van een afstandje zagen wat er voor het huis gebeurde. Ook zij hebben niet gezien dat de jongens werden geraakt. Er klonken geen kreten van pijn en er waren geen verwondingen te zien. Van de confrontatie in het steegje waren geen getuigen, maar agenten maakten ook geen melding van verwondingen.

Collecterende koorknapen

Desondanks vond de officier van justitie openlijke geweldpleging bewezen. Volgens hem is het ernstig dat twee jonge jongens die kwamen collecteren voor een goed doel, door twee volwassen werden geslagen. Als het aan hem lag zou de vrouw 80 uur taakstraf krijgen en haar vriend twee weken de cel ingaan, omdat hij al eerder voor geweldpleging tot een taakstraf is veroordeeld.
Volgens de advocaat van M. wekt de officier ten onrechte de indruk dat het ging om "collecterende koorknapen die vanuit het niets door de verdachten zouden zijn geslagen." Hij betoogde dat het vervelende, agressieve kereltjes waren die aan deur stonden te drammen en zich met moeite de tuin uit lieten bonjouren. De schadevergoeding van 2.200 euro is vast bedoeld om de vakantie veilig te stellen, vond de advocaat, omdat er geen spoor van schade of letsel was aangetoond. Voor beide verdachten werd daarom vrijspraak gevraagd.

Taakstraf en boete

De rechter vond de twee wel degelijk schuldig aan openlijke geweldpleging, maar denkt dat de jongens het achteraf hebben aangedikt. Mogelijk deden zij dat, omdat zij zich erg bedreigd hebben gevoeld. Zij vond het ernstig dat het door een irritante, beledigende opmerking allemaal zo uit de hand was gelopen.
De vrouw kreeg een boete van 750 euro en een grotendeels voorwaardelijke taakstraf van 60 uur. Die hoeft zij pas uit te voeren als zij binnen twee jaar opnieuw in de fout gaat. Haar vriend kreeg 80 uur taakstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook kreeg hij het dringende advies iets aan zijn agressieproblemen te doen. De twee moeten samen 250 euro schadevergoeding aan een van de collectanten betalen, veel minder dan geëist.
Als zij het niet met de uitspraak eens zijn, kunnen zij binnen twee weken hoger beroep aantekenen tegen het vonnis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.