Instellingen

Man in Abcoude waarschuwt hardrijdende bestuurder en wordt aangevallen met hamer of bijl

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
ABCOUDE/BAAMBRUGGE - Een inwoner van Abcoude die eind vorig jaar een automobilist in de Hoogstraat aansprak op zijn rijgedrag, is door die bestuurder aangevallen met een hamer of een bijl. Vier maanden later bedreigde de automobilist hem, omdat hij aangifte had gedaan. Dat bleek vandaag in de Utrechtse rechtbank waar de 43-jarige F.P. terecht stond voor de twee ernstige bedreigingen.
Het slachtoffer en zijn vrouw lieten op 18 december om 22.00 uur de hond uit, toen P. volgens hem met te hoge snelheid aan kwam rijden. Hij ging voor de auto staan en zwaaide om de bestuurder duidelijk te maken dat hij zijn snelheid moest matigen. De automobilist parkeerde een eindje verderop en rende op de man af. Hij zwaaide daarbij met een voorwerp dat hij uit zijn broeksband trok. "Voor jou gaat alles stoppen", zou hij daarbij hebben geroepen.
"Pas op, hij heeft een klauwhamer", waarschuwde een ooggetuige. Volgens een andere voorbijganger was het een bijl. De gewaarschuwde man zette het op een lopen, terwijl de woeste bestuurder hem met zwaaiende bewegingen volgde. Volgens getuigen was de afstand tussen de twee zo klein dat het slagwapen hem had kunnen raken. De man hield pas op toen een fietser tussenbeide kwam en de vrouw van het slachtoffer riep dat zij de politie had gebeld. P. stapte bij een vriendin in de auto en verdween. Zijn eigen auto liet hij staan.
Ik weet waar je woont en als je de aangifte niet intrekt, dan maak ik je kapot!
Verdachte

Doodsbang

Het slachtoffer bleef ongedeerd, maar was doodsbang dat hij zijn belager in de buurt zou tegenkomen. Daarom durfde hij pas zes dagen na het incident aangifte te doen bij de politie. Dat kwam hem duur te staan. Toen hij op 9 april met zijn 12-jarige dochter op straat liep, werd hij opnieuw door P. belaagd. Die kwam naar eigen zeggen toevallig uit het nabijgelegen café, waar hij flink had gedronken.
Het slachtoffer werd door P. ernstig bedreigd, omdat hij aangifte had gedaan. "Ik weet waar je woont en als je de aangifte niet intrekt, dan maak ik je kapot! Ik maak je af", hoorden omstanders hem roepen. En: "Kankermongool, ik weet wie je bent. Ik heb al sinds december last van je. Loop met mij mee, dan zal ik je laten zien waarom je geen aangifte moest doen."
Getuigen vreesden dat het helemaal fout zou gaan en grepen in. P. werd door de politie aangehouden en moest blazen. "Ik wilde die meneer spreken waarom hij zo'n groot verhaal heeft gemaakt. Ik heb hem helemaal verrot gescholden, want hij wilde niet reageren. Dat maakte mij boos. Het zijn allemaal mensen van kouwe kak, die zijn dat niet gewend", riep de man.

Weet niets meer

Tegen de rechter ontkende de verdachte dat hij een wapen had gehad in december en hij zei zich niets te herinneren van de bedreigende woorden in april. De rechter vroeg zich af of hij bewust naar het slachtoffer op zoek was geweest. "Als ik gezien had dat hij zijn dochtertje bij zich had, had ik een andere keer afgewacht", had P. eerder gezegd. Maar hij bleef er nu bij dat hij het slachtoffer toevallig was tegengekomen.
P. is in het verleden al meerdere keren is veroordeeld voor bedreigingen en ook voor rijden onder invloed. Toen hij in december werd aangesproken door het slachtoffer, reed hij zonder rijbewijs. Het is onduidelijk of hij voor dat laatste ook nog wordt vervolgd. Mogelijk had hij ook toen gedronken.

Gevangenis

De officier van justitie eiste vier weken gevangenisstraf tegen de verdachte, waarvan twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook vroeg het OM om een contactverbod met het slachtoffer. De verdachte woont sinds kort bij de man in de buurt en zou hem regelmatig tegenkomen. De rechter ging mee in de eis van de officier.
Volgens de rechter brengt P. op geen enkele wijze begrip op voor de nare, angstige situatie die bij voor het slachtoffer heeft veroorzaakt. Ook noemde de rechter het zorgelijk dat P. niets van zijn eerdere veroordelingen heeft geleerd. Zijn alcoholgebruik vond zij problematisch. Hij drinkt elke dag, maar ziet daar zelf het probleem niet van in.
De verdachte, die zonder advocaat naar de rechtbank kwam, heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.