Instellingen

Jongeren hebben de vakantiebaantjes voor het uitkiezen: 'Je ziet overal advertenties'

PROVINCIE UTRECHT - Waar veel tieners ieder jaar reikhalzend uitkijken naar de zomervakantie, is het niet alleen maar uitrusten. Het is ook de periode waarin veel jongeren op zoek gaan naar een vakantiebaan, al lijkt het alsof ze dit jaar niet ver hoeven te zoeken. "Ik zie overal advertenties waarin jongeren door bedrijven worden aangesproken om voor hen te komen werken", vertelt Hacer Karadeniz, vakbondsbestuurder bij FNV Young & United.
Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn en Dierenpark Amersfoort moesten dit jaar hun best doen om jongeren te werven voor vakantiebaantjes
Een van die bedrijven is Dierenpark Amersfoort, die op veel plekken in het park draait op het werk van jongeren. Vooral de attractieplekken zijn populair. "Je hebt veel plezier en veel natuur om je heen. Het is een gezonde, leuke baan, omdat je elke keer lekker buiten bent", vertelt de 21-jarige Robin Zawadzki. Hij is sinds mei in het park aan het werk en doet dat vandaag bij de waterfietsen, waar hij bezoekers al entertainend helpt opstappen. "Je mag de kapucijnaapjes niet aaien, niet voeren en niet ontvoeren", vertelt hij ze.
Waar de attractievacatures makkelijk gevuld waren, zijn de horecaplekken een stuk minder gewild. "Misschien trekken mensen bij de horeca eerder de vergelijking dat ze keihard moeten werken zoals op De Hof hier in Amersfoort of de Neude in Utrecht", vertelt woordvoerder Hylke Steggerda. "Maar dat ziet er bij ons wel anders uit. Je bent hier de eigenaar van een eigen toko, vertel ik weleens", waarmee Hylke hoopt dat jongeren zich nog melden voor de horecabaantjes.

Camping

Op vakantiepark Het Grote Bos in Doorn merken ze dat ook. "We hebben een kleine zeventig mensen aangenomen, maar het was nu wel moeilijker om aan mensen te komen", vertelt campingeigenaar Eelco Stienstra. "We zitten de komende weken helemaal vol op de camping en hebben het rooster gelukkig rond kunnen krijgen, maar als er zieken zijn is het wel lastig. Vorige week waren er een paar medewerkers besmet en in quarantaine, en toen moest ik zelf weer achter de balie staan."
Corona heeft bijbaantjes zeker veranderd
Hacer Karadeniz, vakbondsbestuurder bij FNV Young & United
Waar Eelco normaal vooral mensen van 20 jaar of ouder aanneemt vanwege hun ervaring, had hij die luxe dit jaar niet. Voor de 15-jarige Anna Fleur Visser betekende het dat ze ook op de camping kon gaan werken en staat afwisselend in de horeca, bij het zwembad en bij de check-in. "Ik vind het fijn als mensen vrolijk zijn en als ik ze vrolijk kan maken", vertelt ze. "Ik ben zelf zo ook een beetje op vakantie en aan het werk tegelijk, dus dat is wel fijn."

Maaltijdbezorger en GGD-medewerker zijn populair

De echt populaire baantjes lijken dit jaar volgens Karadeniz maaltijdbezorger en GGD-medewerker. "Vooral horeca en detailhandel hebben ermee te maken. Jongeren hebben nu meer opties en kiezen dan niet voor baantjes met het minimumloon", vertelt zij. "Ook huiswerkbegeleiding en examentraining zijn door corona hard gegaan, omdat ouders dat inkochten vanwege onderwijsachterstanden. Corona heeft bijbaantjes dus zeker veranderd."
Veel hogere lonen hebben de jongeren in de parken niet af durven dwingen, ook omdat beide bedrijven de cao zeggen te volgen. "Wij proberen er wel op te hameren dat jongeren zelf voor betere arbeidsvoorwaarden zorgen", aldus Karadeniz. "Maar we zijn nog meer voor een goede cao om het structureel te regelen, want dan los je het probleem (van flexwerken, red.), echt op. En dan krijgen werkgevers ook weer personeel."
In Doorn en Amersfoort hoeven de parken in ieder geval niet bang te zijn dat ze hun personeel snel weer kwijt zijn. "Ik zou volgend jaar na school bijvoorbeeld wel weer verder willen", vertelt Anna Fleur. "En wie weet wordt het ooit een echt vast contract", lacht Robin.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.