Zes veroordelingen voor incidenten Oud en Nieuw

REGIO - De politierechter in Utrecht heeft tijdens een supersnelrechtzitting dinsdagmorgen 6 verdachten veroordeeld wegens oud- en nieuwgeweld. Eén verdachte werd vrijgesproken, een andere zaak werd aangehouden.
De hoogste straf legde de rechter op aan 26-jarige man uit Breukelen, die een andere man met een metalen fietspomp tegen het hoofd had geslagen. Hij kreeg een gevangenisstraf van 8 weken opgelegd, waarvan 4 weken voorwaardelijk.
Het Openbaar Ministerie had wegens Oud en Nieuw bij de meeste zaken een hogere eis neergelegd. In drie gevallen ging de rechter daar in mee. Ook legde hij drie uitgaansverboden op voor de komende viering van Oud en Nieuw.
Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen drie dagen worden berecht. Bij het 'gewone' snelrecht moet de verdachte binnen 14 dagen voor de rechter verschijnen. Op 14 januari staat zo’n gewone snelrechtzitting gepland. Dan moeten twee mannen wegens van openlijk geweld voor de rechter verschijnen.

FIETSPOMP

Een 26-jarige man uit Breukelen sloeg bij een ruzie in die plaats een andere jongen met een metalen fietspomp tegen het hoofd. Die liep daarbij een hoofdwond op die moest worden gehecht. De politierechter veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 8 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk. De officier van justitie had 2 weken onvoorwaardelijke celstraf meer geëist. De rechter hield er rekening mee, dat de man een baan heeft. Hij moet in totaal 1308 euro schade vergoeden.

AGENT SLAAN

Een 20-jarige man uit Amersfoort die een agent tegen zijn hoofd sloeg, kreeg een werkstraf van 120 uur opgelegd, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Dat is hoger dan bij vergelijkbare zaken wordt opgelegd, maar lager dan de gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee weken voorwaardelijk die de officier van justitie geëist had. De rechter hield rekening met het blanco strafblad van de verdachte. Bij de komende Oud en Nieuw mag de man niet de straat op. Daarnaast moet hij 350 euro schadevergoeding aan de agent betalen.

TIVOLI

Een 28-jarige man werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van het bijten van een portier van Tivoli in Utrecht. Wel werd de man veroordeeld tot 40 uur werkstraf voor bedreiging van de portier en zijn collega. Omdat volgens de rechter sprake was van 'gewoon' uitgaansgeweld, krijgt de man geen zwaardere straf. Wel moet hij met Oud en Nieuw 2012 binnen blijven.

BLOEDEND OOR

Een 26-jarige man uit Veenendaal kreeg een werkstraf van 70 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk. Hij gaf een andere man zo’n harde duw dat die daarbij een bloedend oor opriep. De straf was conform de eis van de officier van justitie. De veroordeelde man moet volgend jaar met Oud en Nieuw binnen blijven.

AFVALBAK

Een 19-jarige man uit Amersfoort, kreeg een geldboete van 500 euro wegens vernieling van een afvalbak met vuurwerk in zijn woonplaats. Hij moet daarnaast de schade vergoeden. Die bedroeg 515 euro.

VERKEERSBORD

Een 31-jarige man uit Oostwold kreeg wegens vernieling met vuurwerk van een verkeersbord een werkstraf van 30 uur opgelegd. De schade aan het verkeersbord van 100 euro moet hij vergoeden.

BEDREIGING

Een 22-jarige vrouw uit Zeist werd vrijgesproken van bedreiging van een politieagent. De politierechter achtte bewezen dat de vrouw van bedreigende taal had gebezigd, maar vond niet bewezen dat dit tegen de agent was gericht. De vrouw zelf zei dat een groepje jongeren op het oog had, waarmee ze ruzie had.

MISHANDELING

De zaak tegen een 18-jarige verdachte uit Leersum die wordt verdacht van mishandeling werd aangehouden voor het horen van getuigen. Volgens de rechter is nog onvoldoende duidelijk wat zich in de vroege ochtend van 1 januari precies heeft afgespeeld. De zaak wordt op 28 april voortgezet.


Zes veroordelingen voor incidenten Oud en Nieuw

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.