Minder inbraken in coronatijd: blijft dat zo, of keren inbrekers terug naar hun 'oude baan'?

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
PROVINCIE UTRECHT - "Er werd gisternacht aangebeld om 4.30 uur. En een dag eerder ook al, om 3.30 uur." Wesley Borgers uit IJsselstein trekt na twee nachtelijke avonturen zijn conclusie en neemt maatregelen. "Het is blijkbaar een manier voor inbrekers om te checken of je thuis bent. Ik ben gisteren meteen een buurtwhatsapp gestart."
De ondernemer uit IJsselstein dacht de eerste nacht nog dat hij het misschien gedroomd had. Maar toen er een dag later weer aangebeld werd midden in de nacht, wist hij het zeker. "Ik heb geen oog meer dichtgedaan. Het gaat je niet in de koude kleren zitten." Het was voor Borgers aanleiding om niet alleen een Buurtpreventie Whatsapp te beginnen, hij heeft ook een lamp met sensor opgehangen en kijkt naar een deurbel met camera.

'Het is bij veel mensen uit het hoofd'

Een slimme zet, zegt Susanne Schat van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Nieuwegein. Want het aantal inbraken daalde in coronajaar 2020 en blijft de eerste helft van dit jaar ongeveer gelijk. Maar of dat zo blijft? "Het valt nu nog mee, maar in de zomer stijgt het aantal inbraken altijd, omdat mensen op vakantie gaan." De coronamaatregelen spelen mee, legt Schat uit. "Iedereen was veel thuis, mensen dachten niet na of er een raam openstond." En dat is nu juist het gevaar. "Ik denk dat het bij veel mensen uit het hoofd is verdwenen."
Totdat er dus midden in de nacht wordt aangebeld. Schat legt uit waarom zo'n buurtwhatsappgroep helpt. "Buurtpreventie zorgt voor sociale cohesie en dat is belangrijk voor het sociale toezicht. Als je geen binding hebt met je buren en je ziet iets verdachts, dan denk je 'de groeten, het zal wel'."

'Op heterdaad betrappen, mooier kan het niet'

Ook is het voor de politie handig, legt Sybren van der Velde uit. Hij is Projectleider Woninginbraak & Heling bij de Nationale Politie. "60 procent van alle inbraakverdachten wordt op heterdaad betrapt. Mooier kan je het niet hebben", zegt Van der Velden.
Hij vervolgt: "En 80 procent daarvan, is omdat een burger een melding maakt van een verdachte situatie. Daarom strijden we al lang voor die whatsappgroepen." Het aantal appgroepen is aardig opgelopen, zegt de politieman. "Inmiddels zijn er 10.000 geregistreerde whatsappgroepen, er zitten zo'n 80 mensen in per groep. Dat zijn dus potentieel 800.000 'oren en ogen op straat', zoals wij het noemen."
Op onderstaande kaart kan je zien hoe veel inbraken er het eerste half jaar in jouw gemeente waren.
In Zeist en Baarn waren relatief veel inbraken. Waar dat aan ligt, is moeilijk te zeggen, aldus Van der Velden. "Dat is vaak afhankelijk van een bepaalde groep die actief is of een mobiele dadergroep die in een bepaald gebied neerstrijkt. De ene keer is het Zeist en een andere keer is het ergens anders. Je kan er pas wat over zeggen als je verdachten aanhoudt."

'Maak het ze niet te makkelijk'

Van der Velden vindt het net als Schat lastig te zeggen of het aantal inbraken weer zal stijgen, nu het einde van de coronamaatregelen in zicht is. "Een deel van de woninginbraakcriminelen en straatovervallers zijn de afgelopen tijd aangehouden voor cybercriminaliteit, die zijn dus wat anders gaan doen." Het is de vraag of die terugkeren naar hun 'oude baan'.
De politieman sluit zijn verhaal af met de wat tips. "Denk aan die reclame met het oranje zwaailichtje Harm Alarm. 'Ik blijf het toch zeggen hoor, maak het ze niet te makkelijk.' Sluit de ramen, doe een lamp aan en doe altijd de deur op slot." En als je op vakantie gaat, laat een bewoonde indruk achter. "Vraag of de buren de post weghalen en 's ochtends de gordijnen open doen en 's avonds weer dicht. En zet bijvoorbeeld een auto op de oprit."
In IJsselstein gaat dat nu misschien wel gebeuren, zegt Wesley Borgers. "Ik heb het nog niet besproken, maar dat is écht wat voor in de buurtwhatsapp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.