Instellingen

Coronabesmettingen halveren, ziekenhuisopnames blijven stijgen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe coronabesmettingen in onze regio is gedaald ten opzichte van vorige week. Vorige week testten er nog 5589 personen positief, deze week zijn dat er 2583. De GGD ziet dat de sluiting van de nachthoreca effect heeft.
Vanaf 10 juli mocht horeca tot twaalf uur openblijven in plaats van de hele nacht. "De daling zagen we aankomen omdat de maatregelen twee weken geleden weer ingingen. Daar zien we nu het grootste effect van", zegt arts infectieziektebestrijding van de GGD Putri Hintaran.
Het aantal ziekenhuisopnames is afgelopen week wel gestegen. "We zien dat het aantal ziekenhuisopnames achterloopt op de besmettingen. Het duurt natuurlijk even voordat mensen worden opgenomen als ze ziek zijn", zegt Hintaran.
De GGD verwacht dat de ziekenhuisopnames ook de besmettingscijfers binnenkort volgen in de daling. "Het is altijd zorgelijk omdat de zorg al een tijdje onder druk staat, zeker in de zomermaanden. Als de cijfers verder stijgen na deze maatregelen dan is het wel even met de billen knijpen", zegt Hintaran

Preventie

Om het virus in te dammen wordt er veel gevaccineerd, in de regio Utrecht zijn tot nu toe 1,2 miljoen prikken gezet. Naast het vaccineren probeert de GGD het virus ook op andere manieren te bestrijden. De organisatie is bezig met een campagne om alle groepen van de samenleving goed te informeren om zo besmettingen te voorkomen.
Want goede informatie die is afgestemd op specifieke doelgroepen is hard nodig, zegt Hintaran. "Dat horen we heel veel van bepaalde groepen in de samenleving, zoals jongeren of mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Deze groepen geven we specifieke informatie op maat." De GGD zoekt bijvoorbeeld contact met asielzoekerscentra en studentenverenigingen. "We geven voorlichting over het coronavaccin en de algemene maatregelen die in Nederland gelden en daar blijkt ook wel behoefte aan te zijn."
Het aantal besmettingen de afgelopen weken in de provincie Utrecht
Het aantal besmettingen de afgelopen weken in de provincie Utrecht © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.