Minderjarige vluchtelingen naar nieuwe opvang in De Meern

DE MEERN - De komende week nemen de eerste twee alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV's) hun intrek in de villa aan de Meentweg in De Meern. De opvanglocatie biedt plaats aan twintig jongeren, maar met de buurt is afgesproken dat de instroom heel geleidelijk zal gaan.
De aanschaf en verbouwing van het pand heeft circa 1,2 miljoen gekost. Er zijn negen slaapkamers met twee of drie bedden gerealiseerd. De jongeren die er komen te wonen hebben veelal een negatieve beschikking op asiel gekregen, dat wil zeggen dat hun aanvraag om in Nederland te mogen wonen in eerste aanleg is afgewezen, maar omdat ze minderjarig zijn hebben ze recht op opvang.
Volgens locatiemanager Rick van Rosmalen van het COA zullen de eerste bewoners vooral komen uit Eritrea en Syrië. Ook jongens uit Jemen, Afghanistan en Noord-Afrika zullen er een plek krijgen.
De opvanglocatie is klaar om de jongeren op te vangen

Beheersbaar

Van Rosmalen denkt niet er overlast voor de buurt zal ontstaan. Dat heeft vooral te maken met de kleinschalige aanpak van de opvang, met slechts twintig jongeren. "Natuurlijk gebeurt er met twintig jongeren altijd wel iets, maar doordat het zo kleinschalig is kunnen we het heel goed beheersen."
Van Rosmalen benadrukt dat deze opvang niet ter vergelijken is met de opvang in Overberg. Daar zorgden de jongens wel degelijk voor ernstige overlast, onder andere in de bus. De locatiemanager geeft aan dat er in Overberg honderden jongeren zaten. Een groep van 20 jongens is veel makkelijker, zegt hij.
De jongeren die er komen te wonen zijn tussen de 14 en 18 jaar oud. Het is de bedoeling dat ze er langere tijd blijven. Zodra ze 18 zijn moeten ze vertrekken. De jongens zullen per fiets naar school gaan in Overvecht. "Wat van belang is dat de jongens rust krijgen, veiligheid en bescherming. Maar ook mensen die om ze geven. En ze moeten de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.