Gemeente wil vertrouwen terugwinnen na explosie Kanaleneiland, maar: 'Er is een enorm tekort aan politie'

© Persbureau Midden Nederland
UTRECHT - Locoburgemeester Lot van Hooijdonk is vanavond in gesprek gegaan met de bewoners van de flat aan de Alexander de Grotelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland waar gisteren een explosie plaatsvond. "Het was een emotionele bijeenkomst", zegt zij. "Waar tegelijkertijd ook kritische noten werden gekraakt."
"De bewoners gaven aan zich rot te zijn geschrokken van de klap", vervolgt Van Hooijdonk. "Ze voelen zich onzeker en onveilig. Ze waren daarbij kritisch op zowel de gemeente, als de politie en woningcorporatie Bo-Ex."

Opzet

Op beelden die RTV Utrecht in bezit heeft is te zien dat het om een aanslag gaat. Een man loopt doelgericht met een tas de flat binnen. Onderaan de trap rolt hij een soort lint uit, ook heeft hij een zwart kastje bij zich. Daarna verdwijnt de man uit beeld en volgt de grote explosie.
Van Hooijdonk wil nog niet zover gaan dat ze ook van een aanslag spreekt. "Wij hebben dat woord niet gebruikt. Maar de politie zegt wel dat het erop lijkt dat er opzet in het spel is."
Ze roept getuigen en mensen die meer weten op om zich te melden, zodat de dader kan worden gepakt. "Het is in het allergrootste belang dat dit opgehelderd wordt, juist om de mensen in de buurt weer een veilig gevoel te geven."

Vertrouwen terugwinnen

Ondertussen zegt Van Hooijdonk de kritiek van de bewoners te begrijpen en wil ze het vertrouwen terugwinnen. "Maar vertrouwen winnen doe je niet door op een knopje te drukken. Dat doe je door aanwezig en aanspreekbaar te zijn. Door te laten zien dat we actie ondernemen als mensen een melding doen."
Ze wees daarbij onder meer naar het wijkbureau van de gemeente. "Dat is er echt om mensen te helpen. Weet dat dus te vinden als inwoner."

Enorm tekort aan politie

De locoburgemeester geeft toe dat het zou helpen als de politie zich ook vaker in de wijk zou laten zien. "Ik kan ook namens de burgemeester zeggen: ja, er is een enorm tekort aan politie." Ze doet daarbij een oproep aan het kabinet om voor meer blauw op straat te zorgen. "Wij hebben liever dat dit gister wordt opgelost dan vandaag. Maar dan nog kan je niet alles voorkomen", doelt ze op de explosie.
Ondertussen lijkt het erop dat morgen ook de laatste bewoners weer naar hun woning kunnen terugkeren. "Woningcorporatie Bo-Ex zal morgen de laatste werkzaamheden verrichten", zegt Van Hooijdonk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.