Honderd muzikanten anderhalve week in quarantaine in Zeist: 'Raar, maar ook ontzettend fijn'

De geïsoleerde muzikanten repeteren dagelijks tien uur in Hotel Theater Figi.
De geïsoleerde muzikanten repeteren dagelijks tien uur in Hotel Theater Figi. © Facebook Nederlands Studenten Orkest
ZEIST - Hotel Theater Figi in Zeist huisvest op dit moment honderd leden van het Nederlands Studenten Orkest. De muzikanten zitten afgesloten van de buitenwereld om te voorkomen dat ze besmet raken in aanloop naar een reeks concerten. "Het nieuws over de olympische ploeg maakt ons extra scherp."
Alle orkestleden gingen eerst vijf dagen in thuisquarantaine voordat ze gisteren samenkwamen in het Zeister hotel. "Raar, maar ook ontzettend fijn", zegt hoboïste Myrthe Egberink. "We zijn blij dat het überhaupt door kan gaan, want daar gingen we eigenlijk niet vanuit."
Tijdens het optreden kunnen we geen anderhalve meter hanteren. Dus als dat nodig is, dan moeten we het afblazen.
Orkestvoorzitter Siebren van Noort
De muzikanten bereiden zich voor op een reeks optredens in Almere volgende maand. In de komende anderhalve week gaan ze niemand anders zien dan de andere leden van het orkest. Omdat ze in isolatie zitten, mogen de muzikanten de anderhalvemeterregels loslaten. Dagelijks wordt tien uur gerepeteerd, ook kunnen ze samen eten en borrelen.
"Het is wel wennen dat je tijdens het repeteren opeens zo dicht op elkaar zit", zegt Egberink. "Dat ben ik niet meer gewend."

Geen 'olympische' toestanden

Lukt het om het virus buiten de deuren van Hotel Theater Figi te houden? Orkestvoorzitter Siebren van Noort vreest stiekem voor 'olympische' toestanden. Meerdere Nederlandse sporters die naar Tokio afreisden, bleken toch besmet. "Eigenlijk was het voor ons wel goed om dat soort nieuws te krijgen", zegt Van Noort. "Het maakt ons megascherp."
Wat als er toch iemand besmet blijkt? "We hebben heel strakke protocollen klaarliggen", zegt Van Noort. "Aan de hand daarvan moeten we dan kijken of de concerten door kunnen gaan. Maar tijdens het optreden kunnen we geen anderhalve meter hanteren. Dus als dat nodig is, dan moeten we het afblazen."
Als alles goed gaat zijn de concerten van het Nederlands Studenten Orkest van 6 tot en met 15 augustus in het Topsportcentrum in Almere.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.