Begraafplaatsen in Stichtse Vecht zijn verloederd: 'Mensen worden hier verdrietig van'

STICHTSE VECHT - Het is niet best gesteld met de begraafplaatsen in Stichtse Vecht. Een gebrek aan onderhoud maakt dat het een zooitje is, tot grote teleurstelling van uitvaartondernemer Sander van der Spek. Het is zo erg dat hij soms op de dag van een begrafenis 's ochtends zélf het onkruid rond een graf weghaalt. "Dat is mijn taak niet nee, maar ik wil niet dat mensen zich daar aan storen."
Sander tuurt beteuterd over de begraafplaats in Loenen aan de Vecht. "Doorgeschoten heggen, overhangende takken, onkruid door struiken heen..." De uitvaartondernemer somt op wat hij allemaal ziet. "Het is heel dramatisch."
In Tienhoven, Nigtevecht en Nieuwer ter Aa zijn begraafplaatsen in handen van de kerk en is het wél netjes.
Uitvaartondernemer Sander van der Spek
Voor rouwende nabestaanden is het niet uit te leggen dat ze hun overleden dierbare moeten achterlaten op een vervallen begraafplaats, vindt hij. "Mensen storen zich er absoluut aan. Je komt hier om je geliefde te begraven. Iedereen kleedt zich netjes aan. Iedereen doet z'n best..."
Mos en onkruid woekert over de Loenense begraafplaats.
Mos en onkruid woekert over de Loenense begraafplaats. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Volgens de uitvaartondernemer is het niet alleen in Loenen een puinhoop; alle kerkhoven die worden beheerd door de gemeente liggen er slecht bij. "Het is ook niet makkelijk om alles goed bij te houden. Maar het kan wel. Kijk naar Tienhoven, Nigtevecht en Nieuwer ter Aa. Daar zijn de begraafplaatsen in handen van de kerk en is het wél netjes."
Het is een kwestie van geld, zegt hij. Nabestaanden betalen ruim 80 euro per jaar per graf. "Maar ik denk dat het alsnog meer kost dan het oplevert."

'Kerkhoven verloederd sinds gemeentefusie'

Volgens Sander was alles prima geregeld toen Loenen, Breukelen en Maarssen nog aparte gemeentes waren. Maar sinds de fusie in 2011 tot Stichtse Vecht zijn de begraafplaatsen er niet beter op geworden. "Ik denk dat het te maken heeft met de schaalvergroting. Dat de gemeente niet weet hoe ze met onderhoud om moeten gaan."
Dus komt het af en toe voor dat Sander zélf onkruid staat te wieden. Hij vindt het niet kunnen om op de dag van een uitvaart een door onkruid en mos omgeven graf te presenteren aan nabestaanden. "Dat is mijn taak niet nee, maar ik wil niet dat mensen zich daar aan storen. Als dat te voorkomen is, moet je dat doen. Het zou voor de gemeente een heel kleine moeite zijn."
Mensen worden hier heel verdrietig van.
CDA-raadslid Sarah van Lindenberg-Hess
Ook CDA-raadslid Sarah van Lindenberg-Hess ziet de begraafplaatsen met lede ogen aan. "Mensen worden hier heel verdrietig van", zegt ze tegen Radio M Utrecht. Zelf heeft ze ook dierbaren liggen op het Loenense kerkhof. "Dan wil je dat het een fijne plek is om te komen."

Op zoek naar geld

Samen met Lokaal Liberaal kaartte het CDA de kwestie onlangs aan in de gemeenteraad. Een simpele oplossing lijkt: meer geld uitgeven aan onderhoud. Maar dat is volgens Van Lindenberg-Hess te kort door de bocht. "Dat betekent dat op andere plaatsen geld weg moet. Willen we dat? Ik denk dat je ook moet kijken naar creatieve oplossingen, zoals de inzet van vrijwilligers."
Sander en raadslid Sarah van Lindenberg ontvangen RTV Utrecht op de verloederde Loenense begraafplaats.

Ook gebouwen in slechte staat

Niet alleen de graven liggen er slecht bij, ook de aula's op de begraafplaatsen zijn in verval. "De enige die goed wordt bijgehouden is die in Breukelen", zegt Sander van der Spek. "Maar die is in particulier bezit." Dieptepunt was dat vorig jaar in Maarssen opeens het dak lek was, waardoor het water naar binnen stroomde terwijl er een afscheidsdienst bezig was.
De gemeente heeft inmiddels een aantal toezeggingen gedaan. Zo is de aula in Maarssen inmiddels opgeknapt, en dat gaat ook gebeuren bij aula's op andere begraafplaatsen in de gemeente.
Volgend jaar moeten we een goede planning maken, anders ziet het er weer precies zo uit als dit jaar.
Sander van der Spek
Verder erkent Stichtse Vecht dat de begraafplaats zoals die in Loenen er niet best bij ligt. Toch is het niet zo makkelijk de boel heel snel te verbeteren; daarvoor moet namelijk gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Iets wat de gemeente liever niet doet. Verder wordt ook gewezen naar de verantwoordelijkheid van nabestaanden, die in principe zelf zorg moeten dragen voor het graf van hun dierbare overledene.
Hoewel Sander van der Spek nog lang niet tevreden is, ziet hij wel dat de gemeente aanstalten maakt om schoon schip te maken. "Maar voor volgend jaar moeten we een goede planning maken, anders ziet het er weer precies zo uit als dit jaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.