Raad van State zet voorlopig een streep door windpark Goyerbrug in Houten

© RTV Utrecht
HOUTEN - Houten mag voorlopig niet beginnen aan de bouw van windpark Goyerbrug. De Raad van State heeft een streep gezet door de plannen. Dat betekent overigens niet dat het windpark er helemaal niet kan komen, Houten kan met een nieuw voorstel komen.
Houten wil vier windmolens plaatsen bij de Goyerbrug. Bij de vergunningsaanvraag heeft de gemeente landelijke normen toegepast, maar die mogen sinds eind juni niet meer gebruikt worden van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde toen dat de overheid bij het opstellen van de regels ten onrechte geen milieubeoordeling heeft gemaakt.
Dat is volgens Europese regels wel nodig. Het Europees Hof besliste namelijk eerder dat er bij de bouw van windmolens ook gekeken moet worden naar de effecten van de molens op het milieu. Het gaat dan bijvoorbeeld om geluid, slagschaduw en veiligheid. Omdat dat bij de Houtense plannen niet is gedaan, keurt de Raad van Sate de vergunning nu af.
Het besluit van de Raad van State betekent niet dat de plannen voor windpark Goyerbrug direct de prullenbak in moeten. Houten kan ervoor kiezen om niet de nationale windturbinebepalingen toe te passen, maar zelf normen vast te stellen voor bijvoorbeeld geluid en slagschaduw.
Voor nu betekent het besluit van de bestuursrechter in elk geval dat er geen toestemming is voor het bouwen van windmolens bij de Goyerbrug. Houten zal eerst een nieuw plan moeten opstellen. De gemeente hield daar al rekening mee nadat de Raad van State begin deze maand ook al de plannen voor een windpark in Delfzijl had afgekeurd en is een onderzoek gestart naar de consequenties voor windpark Goyerbrug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.