Nachtburgemeesters willen gecontroleerde heropening uitgaansleven: 'Is noodzaak'

© Pixabay
UTRECHT - De overheid moet het nachtleven gecontroleerd heropenen. Daarvoor pleiten nachtburgemeesters en andere belangenbehartigers uit het hele land, onder wie Vera Vaessen van Nachtoverleg Utrecht. De huidige coronamaatregelen zijn volgens de nachtburgemeesters funest voor de nachtcultuur. "De nacht is een belangrijk onderdeel van cultuur, maar wordt vaak niet goed genoeg onderkend. Dit is de druppel voor ons. We willen concrete oplossingen", zegt Vaessen.
Eind juni mochten de clubs na anderhalf jaar eindelijk weer open. Maar toen twee weken later bleek dat het aantal coronabesmettingen in ons land in rap tempo toenam, draaide de overheid alles weer terug en moesten de clubs alweer dicht. Een mokerslag, zei Club Basis in Utrecht in een reactie op het besluit.
Volgens Vaessen wisten de clubs in Utrecht tot nu toe hun hoofd boven water te houden door gebruik te maken van hun reserves. Maar de situatie is volgens haar kritiek. "Het moet niet veel langer duren. Er is nu ook gewoon geen uitzicht, geen perspectief."

'Onschatbare waarde'

Vaessen en haar collega's benadrukken daarnaast dat de sluiting van het nachtleven niet alleen om financiële redenen dramatisch is. "De nacht biedt ruimte aan creativiteit en om verbindingen aan te gaan met verschillende culturen en disciplines", stellen ze. "Clubs en events zijn plekken waar mensen elkaar ontmoeten, zichzelf leren kennen en hun artistiek talent ontwikkelen. Op de dansvloer heerst saamhorigheid en solidariteit; het is een veilige plek om jezelf te zijn. Dit soort aspecten zijn van onschatbare waarde voor de maatschappij van alledag. Maar ze dreigen nu verloren te raken, met alle mentale, culturele en sociale impact van dien."
De nachtburgemeesters hebben daarom hun krachten gebundeld met andere organisaties uit het uitgaansleven en de Dutch Nighttime Alliance (DNA) opgericht. Het samenwerkingsverband doet nu met klem een oproep aan de overheid om de nachtcultuur in ons land te redden. Dat kan volgens hen met een gecontroleerd en aangescherpt heropeningsplan en de inzet van Testen voor Toegang, al moet dat laatste dan wel verbeterd worden. De nachtburgemeesters pleiten onder meer voor een geldigheidsduur van 24 uur voor het testbewijs en ze vinden dat ook het ID-bewijs van bezoekers gecontroleerd moet worden. Ze vinden wel dat deze maatregel alleen tijdelijk moet zijn, zolang de pandemie daar om vraagt.

Steunpakket

De nachtburgemeesters roepen verder de regering op niet alleen "sorry" te zeggen, maar ook met met financiële steun over de brug te komen voor de nachtcultuursector. "Voor clubs en podia die als niet-gesubsidieerde instellingen niet in aanmerking komen voor steunpakketten voor de culturele sector en voor nachtwerkers en -makers zoals artiesten en kunstenaars die door de sluiting opnieuw hun inkomsten zien opdrogen."
Het statement van de nachtburgemeesters wordt gesteund door meer dan tweehonderd nachtclubs, evenementenorganisatoren en andere bedrijven uit de sector.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.