UMC hoopt op betere erectie na prostaatkanker

© UMC Utrecht
UTRECHT - Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen boven de 60. Jaarlijks krijgen 13.000 mannen hiermee te maken. Ongeveer de helft van alle prostaatkankerpatienten wordt behandeld door middel van een operatie of bestraling. In het UMC is een nieuw apparaat ontwikkeld dat veel nauwkeuriger kan bestralen, waardoor er minder gezond weefsel wordt geraakt. Daarnaast is de straling ook krachtiger, waardoor mannen minder vaak terug hoeven te komen.
Na behandeling voor prostaatkanker krijgen relatief veel mannen te maken met erectieproblemen. Om dit volgens het ziekenhuis 'hele onwenselijke gevolg' te verminderen is in het UMC Utrecht de ERECT-trial van start gegaan. In dit onderzoek worden patiënten met prostaatkanker behandeld met een zenuw- en vaatsparende bestraling, uitgevoerd met de MR-Linac. Met deze nieuwe vorm van bestralen hopen de artsen dat de mannelijke erectie zo veel mogelijk behouden blijft na bestraling van de prostaat.
Radiotherapeut-oncoloog Jochem van der Voor - van Zijp is nauw betrokken is bij deze ontwikkeling. "Bij bestraling van de prostaat kunnen bloedvaten en zenuwen rondom de prostaat, die verantwoordelijk zijn voor de erecties, ook straling ontvangen en daardoor beschadigen. Voorheen konden we die zenuwen en bloedvaten tijdens de bestraling niet goed in beeld brengen, maar met de komst van deze MR-Linac is dat nu wel mogelijk", legt hij uit.
"Doordat we nu direct voor en tijdens de bestralingsbehandeling MRI-beelden kunnen maken, is het mogelijk om de zenuwen en bloedvaten in kaart te brengen die verantwoordelijk zijn voor de erectie. Vervolgens proberen we om zo min mogelijk straling op deze zenuwen en bloedvaten te laten komen. Op die manier hopen we de erecties zo veel mogelijk te behouden."
Het sparen van de erectie is relevant voor een grote groep patiënten. Uit een vragenlijst onder patiënten met matig-risico prostaatkanker die in het UMC Utrecht werden bestraald, bleek dat 85 procent van de mannen voor behandeling nog seksueel actief was. Daarvan had 50 procent voor start van de bestraling ook nog redelijk tot goede erecties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.