Utrechtse economie veert snel terug na corona: 'Maar er is meer belangrijk voor onze welvaart'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Er werd door corona gevreesd voor een grote economische klap, maar dat lijkt allemaal mee te vallen. Het gaat zelfs zó goed, dat we in het derde kwartaal van dit jaar alweer op het economische niveau zitten van vóór de coronacrisis. Maar tegenwoordig kijken we niet alleen naar economische groei, ook naar brede welvaart. "En die blijft na economische groei vaak achter", legt onderzoeker bij de Rabobank Rogier Aalders uit.
Want die economische groei, dat ziet er best goed uit. Voor Utrecht zelfs nog wat beter dan gemiddeld voor heel het land. "We kijken daarbij naar het verleden en je ziet dat de regio Utrecht rond 2014 meer economische groei liet zien dan verwacht werd. Daarom verwachten we nu ook een sterke economische groei in de regio Utrecht", zegt de regionaal-economisch onderzoeker.

Lage werkloosheid

Of zich dat ook direct vertaalt naar meer banen, is moeilijk te zeggen. "Neem de industrie bijvoorbeeld, van die sector wordt sterke groei verwacht." Maar daar werken relatief gezien niet veel mensen in, daarom zullen er niet veel banen bijkomen in die sector. Voor andere sectoren is dat wel de verwachting. "Zoals horeca, informatie en communicatie, waar ook ICT bij hoort. Maar ook handel en cultuur. Utrecht is een gebied met veel dienstverlening, daarin werken veel mensen. En dat zal leiden tot een lagere werkloosheid", zegt Aalders.
Dat klinkt als goed nieuws, maar is dat zo? Arbeidsmarktadviseur bij het UWV Bert van de Geijn zegt dat er twee kanten aan zitten. "Als je naar werkgevers kijkt, is het negatief wanneer ze niet aan personeel kunnen komen. Anderzijds hebben werkzoekenden meer kansen en meer mogelijkheden omdat er meer vraag is."

Komen de overstappers terug?

Al hangt het wel van de specialismen af, zegt Van de Geijn. "In hoeverre past het aanbod bij de vraag? Dat speelt natuurlijk mee." En sommige sectoren hebben personeelstekorten omdat mensen in coronatijd een andere baan hebben gezocht. Die zijn bijvoorbeeld overgestapt van de horeca naar de zorg. "Het is de vraag hoe veel van die mensen terugkeren. Een deel zal dat doen, maar een deel ook niet."
In de regio Utrecht zal het aantal vacatures hoog blijven, is de verwachting. "Wij hebben informatie over 35 regio's", zegt Van de Geijn. "En Utrecht behoort al jaren tot de meest krappe arbeidsmarktregio's."

Economische groei is niet als enige belangrijk

Een groeiende economie, lage werkloosheid, goed nieuws dus? "Sinds een jaar of vijf vinden we economische groei niet als enige belangrijk voor onze welvaart", zegt onderzoeker Aalders. Daarom is de 'brede welvaartsindicator' in het leven geroepen door de Rabobank en de Universiteit Utrecht. Daarin worden ook zaken als baanzekerheid, persoonlijke ontwikkeling, huisvesting en geluk meegenomen
Het is een risico om alleen met economische groei bezig te zijn, zegt onderzoeker Rogier Aalders. "Als de economie hersteld is, krijgt de brede welvaart vaak alsnog een klap." Hoe kunnen we dat ondervangen? "Dan moet je op tijd investeren", aldus Aalders. Voor de politiek is een belangrijke rol weggelegd, meent hij. "Het zou een gedurfde stap zijn als de politiek zou zeggen: Vanaf nu meten we welvaart niet meer aan de hand van bruto binnenlands product (bbp), maar kijken we breder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.