Instellingen

Inwoners kunnen niet wennen aan nieuwe rijrichtingen: 'Auto's rijden lukraak door Montfoort'

MONTFOORT - "Nou, hier komt een vrachtwagen aan, ik ben benieuwd of die afslaat." Michel Verschoor staat op de T-splitsing op de Hoogstraat in het centrum van Montfoort. Sinds de gemeente vier weken geleden nieuwe rijrichtingen invoerde moet alle verkeer op dat punt het centrum verlaten. Het gaat meer dan eens mis en bewoners trekken aan de bel: ze willen de oude situatie terug.
Inwoners uit Montfoort snappen niets van nieuwe rijrichtingen.
"Auto's rijden lukraak door Montfoort", vertelt Verschoor, die ook voorzitter is van de winkeliersvereniging. "Ze rijden rechtdoor waar het niet mag en als ze wel goed rijden moeten ze heel Montfoort door om aan de andere kant van het centrum te komen. Je merkt dat niemand er wat van snapt."

Een autoluwe binnenstad

Montfoort wil de binnenstad graag autoluw zien. De gemeenteraad besloot in december vorig jaar hoe dat eruit moest komen te zien. In de eerste fase, die op 1 juli inging, werden wat rijrichtingen in de binnenstad veranderd. Later volgen er op een aantal plekken herinrichtingen.
De eerste fase verloopt niet helemaal zonder problemen, weer Verschoor te vertellen. Hij heeft een kantoor aan huis in de binnenstad en ziet regelmatig mensen verkeerd rijden. Ook vrachtverkeer heeft moeite met de rijrichtingen. Om van de ene naar de andere kant van de, toch al niet al te grote, binnenstad te komen, moeten ze door de krappe straatjes manoeuvreren. "De winkels aan de andere kant van de stad zijn nu dus slecht bereikbaar", legt Verschoor uit.

'Participatietraject is niet representatief'

Meerdere bewoners en omwonenden doen hun beklag bij Verschoor en ook op social media spreken de reacties boekdelen. "Er zijn ongetwijfeld ook mensen blij met dit plan", zegt Verschoor. "Zoveel mensen, zoveel meningen. Maar er zijn ook heel veel mensen tegen." Toch, laat de gemeente weten in een schriftelijke reactie, zijn de maatregelen voor de autoluwe binnenstad in 'samenspraak met bewoners en ondernemers tot stand gekomen'.
Volgens Verschoor klopt dat ook, maar "in onze ogen is het slecht gedaan", legt hij uit. "Er hebben in totaal 160 mensen meegedaan waarvan tachtig actief. Montfoort heeft bijna 10-duizend inwoners. Dat vind ik niet representatief."

'We zijn niet tegen autoluw'

In het najaar gaat de gemeente evalueren dus inwoners moeten het voorlopig nog met deze situatie doen. Verschoor sluit bij die evaluatie aan en hoopt dat de regels teruggedraaid worden. "We zijn niet tegen autoluw", benadrukt hij. "We willen wel wat veranderen maar niet op deze manier."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.