Bruut geweld op Amersfoorts verjaardagsfeest: 'Ze trapten tegen zijn hoofd alsof het een voetbal was'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT/HOOGLAND - Het begon op 4 oktober vorig jaar als een gezellig verjaardagsfeestje in een huis in Amersfoort en eindigde in een drama. Een ruzie tussen een aantal jongens die te gast waren, draaide uit op de mishandeling van een van hen. Hij werd zo hard tegen zijn hoofd getrapt en gestompt dat hij met spoed in het ziekenhuis moest worden geopereerd.
De 19-jarige jongen die het belangrijkste aandeel had in de mishandeling werd vandaag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Zijn minderjarige medeverdachte B. stond onlangs voor de kinderrechter.
Er waren die avond ongeveer 15 jongens en meisjes aanwezig op het feestje, waar volgens verdachte H. flink werd gedronken. Toen een van de gasten bier morste tegen een pas gewitte wand ontstond er ruzie tussen twee groepen jongeren, waaronder een aantal leden van een plaatselijk voetbalteam. De spanning was nog steeds voelbaar toen de gasten naar buiten gingen.
Ze raakten hem overal waar ze hem konden raken. Zij trapten tegen zijn hoofd alsof het een voetbal was.
Getuigen

Filmpje

Op een filmpje dat iemand met een telefoon maakte, is te zien dat het latere slachtoffer een hoge trap in de richting van D. geeft. Hij mist, maar raakt diens vriend H. wel licht. Die reageert aanvankelijk niet, maar als de jongen van de karatetrap even de andere kant opkijkt, geeft H. hem een keiharde stomp in zijn gezicht. Het slachtoffer valt bewusteloos op de grond waarna H. en B. tegen zijn hoofd beginnen te schoppen.
Volgens getuigen uit beide groepen werd het slachtoffer wel acht of negen keer op zijn hoofd en tegen zijn gezicht getrapt. "Ze raakten hem overal waar ze hem konden raken, stampten met de onderkant van hun gympen op zijn hoofd. Zij trapten tegen zijn hoofd alsof het een voetbal was", zeggen zeker vier jongens die het zagen gebeuren. Ook een derde jongen zou hebben meegedaan en het slachtoffer in zijn maag hebben getrapt.
Toen de mishandelde jongen weer bijkwam en bloedend bij een vriend in de auto stapte, kreeg hij door het geopende portierraam van H. en B. nog een paar stompen in zijn gezicht. Artsen stelden vast dat zijn kaak op vier plaatsen was gebroken en dat hij een scheur in zijn jukbeen had. Zijn oog hing los in de kas en hij moest met spoed worden geopereerd. Ook had hij door het geweld een hersenschudding opgelopen en waren zijn boventanden gevoelloos geworden door een zenuwbeschadiging.
Ik ben zelf ook eens door een groep jongens in elkaar geslagen. Toen hebben we het achteraf onderling geregeld.
Verdachte H.

Noodweer

Verdachte H. zei in de rechtbank dat hij het slachtoffer uit zelfverdediging had geslagen. Aan het schoppen had hij niet meegedaan en hij kon ook niet zeggen wie dat wel had gedaan. Omdat hij veel had gedronken wist hij zich dat niet meer precies te herinneren, beweerde hij. Hij zei ook dat hij een moeilijke jeugd had gehad waarin hij veel was gepest. Door huiselijk geweld zou hij PTSS hebben opgelopen.
Maar volgens de officier van justitie zijn de beelden en getuigenverklaringen overtuigend bewijs voor openlijk geweld dat samen met anderen werd gepleegd en zwaar letsel tot gevolg had. Bovendien zou na de aanhouding van B. binnen de chatgroep van de vrienden zijn besproken wat ze tegen de politie moesten vertellen. Ook zou zijn geprobeerd om getuigen te beïnvloeden, onder anderen door de vader van de derde jongen die bij de mishandeling betrokken zou zijn geweest.
Verdachte H. is als tiener al vaker veroordeeld voor mishandelingen, straatroof en diefstal met geweld. Hij kreeg daarvoor meerdere keren een taakstraf en ook werd hij een jaar lang behandeld in een poging zijn gedrag te veranderen. Daarmee was hij net klaar toen het op het verjaardagsfeestje in Amersfoort vreselijk uit de hand liep.

Geen verantwoordelijkheid

De officier van justitie vond het ook zorgelijk dat hij geen openheid van zaken gaf en verantwoordelijkheid nam voor het geweld. Zij eiste acht maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De advocaat van H. vroeg om vrijspraak, omdat H. uit zelfverdediging zou hebben gehandeld, maar dat werd door de rechter resoluut van de hand gewezen.
De rechter hield wel wat meer rekening met de jonge leeftijd van de verdachte en kwam daardoor uit op een lagere straf: vier maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij mag geen contact met het slachtoffer zoeken en moet hem samen met de andere verdachten een kleine 3.000 euro schadevergoeding betalen.
Als het OM of verdachte H. het niet eens zijn met het vonnis, moet er binnen twee weken hoger beroep worden aangetekend. De derde verdachte van de mishandeling staat eind dit jaar terecht. Er moeten nog een aantal getuigen worden gehoord, om te bepalen wat zijn rol is geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.