GGD: een derde besmette festivalgangers Verknipt had al corona vóór festival

© Pixabay
UTRECHT - Zeker 130 festivalbezoekers - "en waarschijnlijk meer" - van het 'superspread event' Verknipt waren al besmet met corona op het moment dat ze het terrein van het festival bij Strijkviertel in De Meern betraden. Dat bevestigt de GGD regio Utrecht na berichtgeving in de Volkskrant.
Van de ongeveer 20.000 bezoekers van het techno- en housefeest bleken later meer dan duizend het coronavirus te hebben opgelopen.
"Dit evenement vond plaats toen de versoepelingen al een tijdje waren afgekondigd. Veel evenementen werden georganiseerd, het nachtleven was open. Eigenlijk zag je dat heel veel mensen in de week voorafgaand aan het festival al meerdere feestjes of horeca hebben bezochten, en daar mogelijk besmet zijn geraakt. Een deel daarvan kwam dus ook allemaal bij elkaar op dit festival", zegt arts-infectieziektebestrijding Putri Hintaran van de GGDrU.

Digtale vragenlijst

De GGD in Utrecht is de enige die het bron- en contactonderzoek deels digitaal uitvoert. "Waar je normaal eerst een heel telefoongesprek doet, vragen wij jongeren alles eerst digitaal met een vragenlijst in te vullen. Dan lopen we het daarna samen door. Dat scheelt tijd in het gesprek zelf, en minder tijd om te registreren, want dat doet de persoon zelf al", legt Hintaran uit.
Voor dit onderzoek ging de GGD afgelopen maand de gangen na van de vierhonderd besmette festivalbezoekers die in de provincie Utrecht wonen. Het onderzoek is niet volledig, want de overige besmette festivalgangers wonen in een andere regio. Wel wordt duidelijk dat 90 procent van de onderzochte besmette festivalgangers ook andere feestjes had bezocht in de dagen voor het festival. De verplichte toegangstests waren 40 uur geldig. "Veel te lang", zeiden deskundigen eerder al.

Testen aan de deur

"Ik denk dat het belangrijkste is dat je het moment van testen zo dicht mogelijk naar de toegang haalt", vindt Hintaran. "Je zag dat mensen op dezelfde dag meerdere evenementen ging bezoeken. Ik denk dat je daarin toch wel wat mogelijkheden hebt om de risico's omlaag te halen. De meest ideale situatie is dat je aan de deur gaat testen, maar dat blijkt elke keer lastig uitvoerbaar."
Ook blijkt uit het onderzoek dat de helft van de besmette bezoekers minimaal één vaccinatie had gehad. Het is niet bekend hoeveel daarvan meteen na hun prik het festival bezochten, het gewraakte 'dansen met Janssen'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.